Elnav Galaţi, singura fabrică de elice navale din România, este executată silit de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unica fabrică de elice navale din România a fost executată silit de Fisc pentru că nu şi-a putut plăti dările. Pe 1 iunie, acesteia îi va fi scos la licitaţie un utilaj în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Pentru că are datorii de milioane de lei către bugetul statului, SC Elnav SA Galaţi, pe vremuri singura fabrică de elice navale din România, va rămâne fără un strung carusel SC 27. Utilajul, în valoare de 394.644 de lei, a fost pus sub sechestru de către Fisc, iar pe data de 1 iulie urmează a fi licitat.

Potrivit declaraţiei lui George Marinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, la 31 martie, SC Elnav SA înregistra datorii către stat de peste două milioane de lei.

Astfel, către bugetul de stat societatea gălăţeană înregistrează datorii de 970 mii lei, către sistemul de pensii peste 1,15 milioane de lei, şomaj 27.000 de lei, iar sistemul de sănătate 366 mii lei.

„Faţă de luna decembrie a anului trecut se constată o diminuare a obligaţiilor bugetare înregistrate de această societate. Cu toate acestea, firma prezintă în continuare datorii. I s-a pus sechestru pe acest bun pentru a fi valorificat de stat, conform legii, în contul obligaţiilor bugetare restante", ne-a declarat George Marinescu.

Licitaţie fără voie

Pe 1 iunie, la ora 11.00, utilajul pus sub sechestru de Fisc, în valoare de aproape 400.000 de lei, va fi vândut în cadrul unei licitaţii care se va organiza la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi. La licitaţie pot participa atât persoane juridice, cât şi fizice.

Pentru că preţul utilajului scos la licitaţie nu acoperă suma pe care Elnav o datorează către stat, societatea riscă să rămână şi fără alte active dacă nu îşi va achita obligaţiile bugetare.

„Elnav era una dintre cele mai grozave firme din Europa, o bijuterie a tehnicii. La Elnav se făceau elice pentru toate vapoarele produse în ţară, dar şi pentru străinătate. După Revoluţie, fabrica a intrat pe mâna găştilor de partid, a unor lipitori de afişe, nu a unor specialişti. De-asta s-a dus Galaţiul la vale.", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi.

16 mari societăţi comerciale din judeţul Galaţi se află pe lista neagră a DGFP. Acestora li se vor licita, până la începutul lunii iunie, bunuri în valoare de peste cinci milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite