Galaţi: Seceta i-a adus pe cultivatorii de cereale la sapă de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Seceta i-a adus pe cultivatorii de cereale la sapă de lemn
Galaţi: Seceta i-a adus pe cultivatorii de cereale la sapă de lemn

În  judeţul Galaţi, în 2009,  a fost calamitată  de secetă o suprafaţă de peste 250.000 de hectare . Mai grav este este că foarte puţini fermieri gălăţeni şi-au asigurat culturile, iar statul nu îi poate despăgubi.

Nici măcar o singură cultură nu a scăpat necalamitată, pornind de la grâu şi soia şi până la cartofi, pepeni şi livezi. Bilanţul este dramatic pentru producătorii gălăţeni: peste 250.000 de hectare de culturi agricole afectate de secetă în procent de 30 până la 100%. Asta în condiţiile în care suprafaţa arabilă totală a judeţului este de circa 350.000 de hectare.

Singurele suprafeţe agricole care au scăpat de pârjol au fost cele din zonele irigate, dar şi acolo au fost probleme. „Sunt zone unde administratorii de asociaţii agricole nu s-au mai obosit să intre cu combina pentru că îi costa mai mult motorina. A plouat în anumite zone, dar nu cât trebuia şi când trebuia. Plantele s-au uscat de la rădăcină”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Alexandru Sântion.

Au rămas cu paguba

Îngrijorător este că doar circa 90.000 de hectare din cele peste 250.000 de hectare calamitate de secetă în judeţul Galaţi au fost asigurate. Mai grav este că nici producătorii agricoli asiguraţi nu au şanse prea mari să vadă vreun ban de la Ministerul Agriculturii. Conform informaţiilor furnizate de DADR Galaţi, până acum nu a fost promovată nici o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

În judeţul Brăila au fost calamitate 12.000 de hectare de grâu, din care 58% în proporţie de 100%, peste 5.000 de hectare de orz şi o suprafaţă similară de floarea-soarelui, dar şi 6.121 ha de rapiţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite