Şcoala viitorului: matematică virtuală în şcolile slabe din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori de elită din Galaţi vor susţine cursuri speciale de pregătire pentru elevii din rural care fac matematică doar cu suplinitori necalificaţi

Totul a pornit de la faptul că după repartizările făcute în această toamnă, multe catedre de matematică din mediul rural au fost acoperite doar cu pensionari sau profesori necalificaţi.

„Asta este, noi anunţasem din start că la matematică vor fi probleme. Deşi în vară am scos la concurs 49 de posturi, doar 25 dintre acestea au fost ocupate de candidaţi care au obţinut peste şapte la titularizare. Din păcate, nici suplinitori calificaţi nu prea am găsit, fiind puşi în situaţia ca în 19 şcoli să avem pensionari şi necalificaţi", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Este mai mult decât evident faptul că în aceste şcoli nu putem vorbi despre calitate în actul educaţional. Mulţi dintre aceşti dascăli abia reuşesc să descâlcească ei tainele matematicii, d-apoi să-i mai călăuzească pe copii către rezultatul final al unui exerciţiu!

De aici a pornit şi iniţiativa celor din Inspectoratul Şcolar Galaţi care vor astfel să dea o mână de ajutor elevilor care vor susţine la sfârşitul acestui an şcolar evaluarea naţională.

Practic, vor fi puse la treabă tablele inteligente şi web-cam-urile care stăteu prăfuite în Inspectorat sau prin unele şcoli, dar şi potenţialul unor profesori care scot olimpici pe bandă rulantă la matematică.

„Dascălul în faţa camerei web, elevii în faţa tablelor inteligente! Primul va susţine lecţii care să includă atât recapitularea materiei din clasele V-VII, cât şi noţiuni din materia la zi. Elevii vor putea lucra direct cu profesorul, pentru că şi ei sunt «vizibili» pe monitoarele calculatorului unde are loc aplicaţia. Totul, în timp real! Profesorul poate să-şi facă astfel şi o idee despre nivelul de pregătire al fiecărui elev în parte", mai spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Pentru aceste activităţi - exclusiv de tip voluntariat - s-a întocmit deja o listă cu 10 profesori care se pliază pe cerinţele proiectului, dintre care va fi ales cel mai probabil un singur dascăl.

Pentru a nu perturba programul normal al elevilor, cursurile vor fi organizate sâmbăta dimineaţa. Directorii şcolilor sunt convinşi că prezenţa elevilor la aceste cursuri va fi peste aşteptări, şi asta deoarece copiii sunt curioşi să vadă ce „minunăţii" se pot face cu calculatoarele şi cu internetul.

Dacă proiectul va da roade la Evaluarea Naţională din luna iunie 2012, conducerea Inspectoratului Şcolar vreau să-l extindă şi la liceu. „Avem destule licee în mediul rural, şi chiar în celelalte oraşe din Galaţi, în care profesorii de matematică au mari probleme la capitolul profesionalism. Ne putem extinde cu aceste cursuri şi la liceu, rezultatul scontat fiind clar un procent de promovabilitate mult mai mare la Bacalaureat", a concluzionat inspectorul şcolar general.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite