Galaţi: Şcoală cu „facilităţi” la vedere: cârciumă şi tutungerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Şcoală cu „facilităţi” la vedere: cârciumă şi tutungerie
Galaţi: Şcoală cu „facilităţi” la vedere: cârciumă şi tutungerie

Barul “La Denisa” din IC Frimu rezistă de 15 ani gard în gard cu Şcoala 12. Deşi din punct de vedere legal cârciumile trebuie să fie la minim 50 de metri de şcoli, în Galaţi există multe bodegi care încalcă flagrant legea.

O cârciumă banală de cartier şi o şcoală de prestigiu din Galaţi “convieţuiesc” împreună – e adevărat, destul de paşnic – de aproape 15 ani de zile, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Este vorba despre Barul „La Denisa”, care funcţionează nestingherit la câţiva paşi de gardul Şcolii Gimnaziale nr. 12, din cartierul IC Frimu.

Şi nu doar distanţa prea mică este o problemă. De la ferestrele şcolii se vede perfect terasa cârciumii, aşa că elevii pot lua gratis lecţii de băut şi de fumat.

Conducerea şcolii spune că de-a lungul anilor, a făcut nenumărate adrese şi memorii către Inspectoratul Şcolar, dar că nimeni nu a venit să ia măsuri.

“Ultima dată am făcut o adresă pe care am trimis-o şi la Primărie, dar şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. N-am primit niciun răspuns. Eu cred că Primăria ştie despre acest lucru, dar închide ochii”, spune directorul Şcolii 12, Marian Prada.

Şcoala şi cârciuma nu s-au „ciocnit” încă

Din fericire, de-a lungul celor 15 ani de apropiere dintre cele două edificii, nu s-a înregistrat niciun eveniment grav. Din fericire, am putea spune, pentru că se ştie că alcoolul şi violenţa merg de multe ori mână în mână.

“N-am avut niciodată sesizări de copii agresaţi. Nu am avut niciodată probleme cu persoane în stare de ebrietate care să vină de la această cârciumă. Putem să vă spunem că nici copii nu am văzut să intre în această cârciumă. Am văzut, în schimb, copii la alte baruri din zonă, dar mai îndepărtate de şcoală”, povestesc cei doi gardieni publici care păzesc şcoala.
Pe de altă parte însă, locuitorii din zonă spun că au văzut nu o dată copii de vârstă şcoalară intrând în barul de lângă şcoală. „Intră, dom’le, tot timpul. Da’ poate că se duc doar să bea un suc, nu o vodcă”, este oarecum împăciuitor Mihai Popoiu, unul dintre gălăţenii care locuiesc în zonă.

Inspectoratul dezminte

Replica celor de la Inspectoratul Şcolar Galaţi a venit prompt. „Directorul şcolii nu a trimis nicio adresă concretă la Inspectorat. El a primit un formular tipizat, în care exista o întrebare legată de existenţa cârciumilor în spaţiul vecin şcolii. Directorul a bifat cu un «X» în acest formular, dar nu a menţionat clar despre ce este vorba”, ne-a precizat inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu.

Cert este că şi Primăria ştie despre existenţa acestei cârciumi de lângă Şcoala 12. “De când sunt eu la Primărie (n.r. – iunie 2008) nu am avut nicio solicitare de la Şcoala 12. Mai mult, nu am cunoştinţă de nicio solicitare de dărâmare de cârciumă venită de la vreo şcoală”, spune edilul gălăţean.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spune că voinţă a existat, dar că nu este prea uşor să se închidă o bodegă.
“Paşii sunt destul de greoi într-o acţiune de demolare a cârciumilor. Acum, aşteptăm noul PUG şi atunci cu siguranţă vom demola tot ce nu se încadrează în el”, a mai spus viceprimarul Galaţiului.

Şi magazinele de vise sunt în vizor

Viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, spune că este conştient că situaţia de la Şcoala 12 nu este unică în Galaţi.
„Lucrăm acum la o hotărâre de consiliu local prin care să interzicem funcţionarea acestor cârciumi de pe lângă şcoli. Această hotărâre va viza în special cele 30 de magazine de vise din Galaţi, dar se va referi şi la restaurante. Ne mai gândim încă dacă această interdicţie va fi valabilă pentru 500 de metri sau un kilometru de şcoală”, declară viceprimarul.
El mai spune că acest proiect a fost primit cu entuziasm în comisiile aparatului legislativ al oraşului, recte Consiliul local.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite