Scandalos! Afacere recreativă pe banii statului la Liceul Teoretic "Dunărea" din Galaţi. Primăria a pierdut jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Balonul” de la Liceul Teoretic Dunărea. Foto: Corina Tătaru
“Balonul” de la Liceul Teoretic Dunărea. Foto: Corina Tătaru

Firmei care a instalat "balonul" de pe terenul de sport al Liceului Dunărea, Primăria i-a plătit facturile şapte ani. Abia din 2008, contractul pentru acoperişul gonflabil a fost renegociat, dar SC Insport Prest srl tot nu a achitat utilităţile.

Primul contract, semnat în anul 2003, între o firmă privată şi o şcoală, pentru montarea unui balon presostatic care acoperă terenul de sport al acesteia, s-a dovenit păgubos pentru bugetul Primăriei.

Din contractul semnat la vremea respectivă de fostul director al Liceului Teoretic Dunărea, Luminiţa Merdescu, reieşea că toate cheltuielile legate de utilităţile folosite de investitor pentru funcţionarea balonului (energie electrică, gaz metan, etc) vor fi suportate de către liceu, evident din fondurile alocate acestuia de către Primărie.

Practic, în cele şase luni ale sezonului rece, instalaţia care pompează aer cald în balonul presostatic şi funcţionează arzând gaze naturale, funcţiona pe banii statului, în condiţiile în care terenul de sport era accesibil elevilor doar până la ora 16.00. După-amiaza, investitorul închiria terenul pentru publicul larg.

Pensionată de ceva vreme, Luminiţa Merdescu spune că, la vremea respectivă, incheierea contractului a fost cea mai bună decizie.

"Acolo era o groapă de gunoi, pe care investitorul a construit un teren de fotbal. A investit atunci cinci-şase miliarde de lei vechi. Ce puteam să-i cer ? Cine ar fi făcut această investiţie? Nimeni, pentru că niciun proiect al Inspectoratului Şcolar Judeţean nu viza acea zonă", afirmă fostul director al Liceului Dunărea.

Luminiţa Merdescu consideră că, atât timp cât Primăria a acceptat să suporte aceste costuri, înseamnă că şi-a însuşit contractul.

În intervalul 2003-2008, Primăria a suportat facturi de aproape o jumătate de milion de euro, iar firma privată şi-a însuşit integral veniturile din închirierea "balonului" pentru activităţi sportive de tip privat!

Abia în 2008, conducerea liceului, la solicitarea Primăriei, a cerut renogocierea contractului şi obligarea investitorului, care la vremea respectivă se numea SC Insport Prest SRL Tuluceşti, să suporte o parte din cheltuielile de întreţinere.

"Firma nu a respectat acest contract şi a ajuns, în luna mai 2010, să datoreze în total şcolii 28.919 lei, reprezentând cheltuielile pentru consumul de gaze şi energie electrică. La acestea se adaugă şi peste 28.000 de lei reprezentând penalităţi la această datorie", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

La un pas să fie dată afară de pe terenul de sport, firma Insport Prest SRL a semnat de curând un grafic de reeşalonare a datoriilor până în 2013.

VOX - "A fost cea mai bună soluţie pentru momentul respectiv", Luminiţa Merdescu, fost director

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite