Scandal ISPA pentru 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Galaţi a fost dată în judecată de o firmă privată, care-i cere peste 500.000 de euro pentru lucrări efectuale şi neplătite. În acelaşi timp, edilii spun că, de fapt, firma nu a făcut lucrările pentru care cere acum bani.

Situaţie tensionată la recepţia unuia dintre cele mai importante proiecte finanţate prin programul ISPA din Galaţi.

În procesul-verbal de recepţie finală a staţiei de sortare şi compostare, precum şi a două puncte de colectare a deşeurilor din urbea noastră, Primăria Galaţi a acceptat doar plata a 4.198.000 de euro, deşi în certificatul de recepţie anterior (la terminarea lucrării) municipalitatea se menţioneze un preţ mai mare: 4.670.000 de euro.

A fi sau a nu fi

Constructorul lucrării, societatea „Vâlceana" SRL Galaţi, vrea diferenţa de bani pentru care s-a înţeles cu municipalitatea. Disputa cu iz de scandal s-a mutat în justiţie, unde firma şi-a majorat pretenţiile la 672.064 de euro.

„Primăria doreşte să impună o modificare unilaterală a contractului în ce priveşte preţul acestuia, în condiţii nepermise, ba chiar prohibite de legislaţia în materie de achiziţii publice, cât şi de legislaţia de drept", acuză „Vâlceana", prin directorul Constantin Mitroi.

Şi pentru ca scandalul să fie complet, Primăria a chemat la rândul său în garanţie consorţiul "Care Bro IBERINSA", din Spania, care a fost consultant şi supervizor la realizarea lucrării finanţate prin programul ISPA.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi nu recunosc suma cerută de constructor, susţinând că, de fapt, este vorba doar de 471.000 de euro, pe care refuză să îi plătească pe motiv că „Vâlceana" nu a dovedit că a efectuat lucrări de aceşti bani.

Cea mai mare controversă s-a iscat în jurul unui capitol din contract, unde se menţionează lucrări diverse şi neprevăzute, a căror valoare s-ar ridica la peste 420.000 de euro.

Edilii: „N-au făcut lucrarea"

„Cer bani pentru lucrări pe care nu le-au efectuat. Nu aveam cum să le plătim banii pentru că aveam probleme întrucât este vorba de fonduri europene. Dacă instanţa de judecată va decide că ei au dreptate, atunci le vom plăti şi diferenţa", ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi.

La rândul său, primarul Dumitru Nicolae a precizat în justiţie că refuzul de plată este bazat şi pe faptul că firma Vâlceana nu a cerut consultantului - consorţiul spaniol „Care Bro IBERINSA" - să confirme execuţia lucrărilor a căror plată se cere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite