Scandal/Poliţiştii locali din Galaţi dau în judecată Prefectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Comunitarii" rebotezaţi acuză Prefectura de discriminare şi abuz în serviciu deoarece nu le-a validat regulamentul de funcţionare . În replică, prefectul Cosmin Păun susţine că Poliţia Locală s-a înfiinţat anapoda, în lipsa unei comisii locale de ordine publică.

Mocneşte un scandal de proporţii între Prefectură şi Poliţia Locală. Cei 300 de angajaţi au strâns semnături şi îl vor da în judecată pe prefectul Cosmin Păun deoarece refuză să valideze o hotărâre a Consiliului local care prevede acordarea normei de hrană, în cuantum de 720 de lei, poliţiştilor locali.

Revoltă !

Acuzaţia care i se aduce prefectului este de abuz în serviciu şi discriminare. Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Locale, susţine că în alte oraşe s-a acordat norma de hrană.

„Acelaşi regulament s-a aplicat şi în alte municipii. Noi de ce să nu primim aceşti bani şi ceilalţi da? Avem acelaşi statut, responsabilităţi şi riscuri. Brăila ne-a cerut modelul de regulament în momentul în care a fost votată hotărârea de Consiliu Local. Ei primesc, noi nu. Este discriminare şi abuz în serviciu. Eu nu-mi doresc să intru în conflict cu Prefectura, dar trebuie să apăr drepturile angajaţilor", a declarat Gâscă.

"Poliţia Locală s-a înfiinţat anapoda!"

În şedinţa de Consiliu Local de aseară prefectul Cosmin Păun a criticat regulamentul Poliţiei Locale şi prevederea privind acordarea normei de hrană:

„Fiecare este liber să facă plângeri dacă consideră că s-au făcut abuzuri. Nu prefectul este cel care hotărăşte dacă poliţia locală primeşte sau nu norma de hrana. Legea stabileşte!".

Conform aceleaşi surse, la Galaţi, Poliţia Locală a fost înfiinţată anapoda: „Legea spune ca paşii anteriori transformării Poliţiei Locale trebuia făcuţi în Consiliul Local. Mai întâi trebuia înfiinţată o comisie formată din primar, consilieri locali, şeful structurii poliţiei comunitare şi un reprezentant al poliţiei municipale. Cum aţi votat regulamentul, domnilor consilieri, fără să fie înfiinţată această comisie?".

"S-a aprobat o sintagmă care nu trebuie să regăsească acolo: «norma de hrană». Ea reprezintă de fapt un surplus energetic care i se dă poliţistului pentru că desfăşoară o activitate în teren. Ea poate fi stabilită în bani sau hrană. Mai mult, în structurile MAI această nu este în cuantum de 720 de lei. Ea a fost diminuată cu 20%. Dar asta este o altă problemă. Din bugetul local şi din componenta de venituri proprii puteţi să-i asiguraţi Poliţiei Locale şi icre negre în fiecare zi, dacă vă permite bugetul! ”, a mai spus Păun.

În replică, Cristian Gâscă a declarat: "Dacă nu sunteţi de acord cu sintagma normă de hrană, putem pune cum doriţi: stimulente, vitamine. Noi nu am cerut 720 lei, noi am cerut exact cât se dă la MAI".

Fac foamea!

Cristian Gâscă spune că poliţiştii locali îşi desfăşoară activitatea exact ca şi cei de la poliţia naţională, însă au drepturi mult mai puţine.

„Se confruntă cu aceiaşi infractori, au aceleaşi interdicţii. Cei de la poliţia locală au salariul minum de 600 de lei şi ajung la 1000 lei maxim. Cei de la poliţia naţională pleacă pe stradă cu 1500 lei, plus 600 lei norma de hrană. Nu este corect. Nu cumva special îi trimitem să întoarcă spatele la comiterea unei infracţiuni pentru că pe 600 de lei nu îşi riscă viaţa sau să îi invităm să ia şpagă? Este o discriminare pentru Poliţia Locală", a încheiat Gâscă.

Pe de altă parte însă şi pregătirea de specialitate a foştilor comunitari este net inferioară celei a poliţiştilor „veritabili".

Gâscă mai susţine că reprezentanţii Prefecturii i-au comunicat că nu pot valida hotărârea respectivă pentru că nu s-ar specifica clar de unde vor fi alocaţi banii.

„Le-am spus că suma va fi dată de la bugetul local. Ne-au spus să facem o nouă hotărâre de Consiliu Local în care să se specifice acest lucru. Pe data de 11 aprilie a fost aprobată o nouă hotărâre de Consiliu Local, care prevedea sursa de finanţare pentru acordarea alocaţiei de hrană, dar ni s-a spus că nici această hotărâre nu va fi validată, invocându-se faptul că nu ar exista o lege care să reglementeze acordarea normei de hrană angajaţilor Poliţiei Locale Galaţi. Le-am spus că există temei legal, şi anume hotărârea Consiliului Local şi Legea finanţelor publice", a mai şeful Poliţiei Locale.

"Noi suntem apolitici!"

Şi conducerea sindicatului este revoltată de faptul că Prefectura nu validează hotărârea de Consiliu Local care prevede acordarea normei de hrană poliţiştilor localli.

„Aşteptăm un răspuns oficial din partea Prefecturii. Au trecut aproape două luni de la hotărârea de Consiliu Local şi nu am primit nimic. Prefectul tot tăragănează. Cu ce scop nu ştiu. Pe noi nu ne interesează politica. Noi suntem apolitici. Noi am semnat un document prin care declarăm pe propria răspundere că nu avem voie să facem politică sau să avem alte profesii. Răspundem penal pentru fals în declaratii, dacă nu ne respectăm angajamentul", a spus llie Stavăr, liderul de sindicat din cadrul Poliţiei Locale Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite