Scandal/Primăria Galaţi vinde blana ursului din pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Paşalică este disperat că Primăria încearcă să-i ia terenul pe care îl deţine de zeci de ani
Emilian Paşalică este disperat că Primăria încearcă să-i ia terenul pe care îl deţine de zeci de ani

O familie din Galaţi acuză autorităţile locale că încearcă să dea altor persoane un teren pe care l-a cumpărat în urmă cu 40 de ani. Dobândirea terenului de către Soltana Paşalică, printr-o procedură juridică numită uzucapiune, se judecă de 15 ani, deşi se putea soluţiona în câteva luni.

Familia Paşalică a cumpărat, în 1967, un teren de 248 de metri pătraţi, situat în Galaţi, pe strada Traian-Alee, nr. 39B. Ulterior, a mai primit de la proprietar, prin intermediul unei persoane împuternicite, o suprafaţă alăturată, ajungând în final să deţină peste 2.000 de metri pătraţi, pentru care a plătit la acea vreme 7.300 de lei.

Dezvăluiri/ Primăria Galaţi a cheltuit 160.000 de lei pentru paza unei dărăpănături din Vâlcea

În 1995, fiica soţilor Paşalică, Soltana, a cerut Judecătoriei să constate că a intervenit uzucapiunea, procedură prin care o persoană poate dobândi proprietatea asupra unui teren (sau alt bun) dacă l-a avut în posesie neîntreruptă timp de 30 de ani.

Judecată interminabilă

Un proces banal, s-a prelungit vreme de 15 ani, până în 2008, când Judecătoria i-a dat dreptate familiei Paşalică, deşi Primăria a intervenit cerând respingerea acţiunii pe motiv că dăduse 1.500 de metri pătraţi din terenul familiei Paşalică în administrarea ANL .

Municipalitatea a ignorat faptul că, terenul fiind în litigiu, nu putea dispune de el.

În recurs, Tribunalul Galaţi a trimis dosarul la Judecătorie , dar între timp Primăria a pus în posesie trei persoane exact pe acelaşi amplasament, încălcând a doua oară prevederea conform căreia terenul care face obiectul unui proces nu poate fi atribuit.

Municipalitatea susţine însă că avea dreptul legal să dispună de acesta.

„Primăria are titlu de proprietate asupra terenului încă din 2004, în baza unui ordin emis de Prefectura Galaţi. Terenul în suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi a fost dat în compensare unor persoane pentru că Primăria nu a mai avut cum să le retrocedeze terenurile pe amplasamentul iniţial. Instanţa va decide cine are dreptate. Până atunci, nici una dintre părţi nu poate face nimic în ceea ce priveşte terenul", ne-a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Alte puneri în posesie

O comisie a Primăriei a făcut măsurători pe terenul de pe strada Traian în vederea acordării acestuia celor trei persoane.

„Primăria nu putea dispune asupra terenului. Nu a făcut dovada că îi aparţine. Trebuia să se aştepte rezolvarea litigiului", ne-a declarat Zina Lăcătuş, avocatul familiei Paşalică.

Primăria Galaţi a emis recent alte două dispoziţii de restituire pe terenul de pe strada Traian, nr. 39 B.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite