Galaţi: Scandal între salariaţii societăţii publice de transport local (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Scandal între salariaţii societăţii publice de transport local (GALERIE FOTO)
Galaţi: Scandal între salariaţii societăţii publice de transport local (GALERIE FOTO)

Vatmanii şi personalul de la întreţinerea liniilor de tramvai, care au fost trecuţi pe lista de disponibilizare, s-au certat aseară timp de aproape două ore cu angajaţii Transurb, care îşi vor păstra locurile de muncă.

Şedinţa Sindicatului Liber al Angajaţilor din Transurb, desfăşurată la clubul aparţinând societăţii publice  de transport local, s-a transformat într-un circ total.

Salariaţii care urmează să plece peste câteva luni în şomaj le-au reproşat colegilor mai norocoşi că nu acceptă să lucreze prin rotaţie în locul lor câte două luni de zile, în ideea ca toată lumea să-şi poată păstra locurile de muncă.

Sugestia îi aparţine liderului de sindicat George Preda, dar nu este agreată de jumătate dintre salariaţii sindicatului. Sindicalistul a fost pe punctul de a-şi depune demisia după situaţia în care s-a ajuns în ultimele săptămâni. „Am fost jignit, ameninţat. Nu mai suport. Dacă consideraţi că altcineva are idei mai bune decât ale mele, eu nu mă opun” a declarat George Preda.

Discuţia a degenerat pe alocuri în conflicte spontane iar angajaţii Transurb s-au jignit reciproc. „Cei trecuţi pe lista de disponibilizare au feţe de javre” a fost expresia care a inflamat la maxim spiritele între membrii Sindicatului Liber al Angajaţilor din Transurb.

Uite banii, nu sunt banii

Oamenii au ajuns la capătul răbdării după ce Primăria Galaţi a demarat lucrările de modernizare a conductelor de alimentare cu apă pe programul ISPA, ce a însemnat scoaterea liniilor de tramvai de pe mai multe trasee.
În urma acestei situaţii, 54 de vatmani şi angajaţi de la întreţinere au fost trecuţi pe lista pentru disponibilizare întrucât posturile lor nu îşi mai găseau justificarea în schema de personal.

Probleme au apărut după ce Primăria Galaţi a constatat că nu poate asigura achitarea plăţilor compensatorii în cuantum de 4.500 de lei pentru fiecare persoană disponibilizată.
Prin urmare, s-a decis ca salariaţii să fie păstraţi încă două luni de zile până când municipalitatea ar urma să facă rost de bani.

Singura şansă, recalificarea

Între timp, o parte din vatmanii trecuţi pe lista neagră s-au răzgândit şi au cerut să lucreze la verificatul biletelor în autobuze şi tramvaie. Asta ar însemna salarii de 670 de lei pe lună iar angajaţii Transurb vor majorarea lor, lucru imposibil din cauza lipsei banilor.

Există mai multe cazuri dramatice, unde părintele care are în întreţinere doi sau trei copii va fi nevoit să plece în şomaj sau să lucreze pentru un salariu extrem de mic. Sunt şi angajaţi ai Transurb care mai au doar patru luni până la pensionare, dar  au ajuns pe lista neagră.

Singura speranţă a salariaţilor trecuţi pe lista de disponibilizare este recalificarea. Mulţi vatmani s-au înscris la cursuri pentru a deveni şoferi pe autobuz, dar nu toţi vor putea fi cuprinşi în schema de personal pentru că nu există suficiente posturi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite