Şase metode pentru a depista piesele auto contrafăcute. „În majoritatea situaţiilor, componentele copiate provin din China“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizarea pieselor auto contrafăcute pentru revizia sau reparaţia automobilului poate conduce la deteriorarea gravă a funcţionalităţii. Piesele contrafăcute pot schimba parametrii de frânare sau pot defecta grupul moto-propulsor, viaţa pasagerilor fiind pusă serios în pericol.

Pentru proprietarii de autoturisme care cred că fac o afacere bună când cumpără piese auto contrafăcute doar pentru a economisi câţiva lei, specialiştii dau câteva exemple pentru a-i face să înţeleagă la ce pericole se expun.

La plăcuţele de frână contrafăcute, distanţa de frânare de la 130 km/h până la oprire este de 110 metri, faţă de doar 80 de metri în cazul componentelor originale. Un set de plăcuţe de frână originale costă în medie 200 de lei, în timp ce plăcuţele contrafăcute pot fi găsite în târguri la preţuri de 80-120 de lei.

Cum depistăm o piesă sau consumabil falsificat?

De cele mai multe ori, piesele auto contrafăcute au o altă textură şi material faţă de cele pe care vreţi să le înlocuiţi şi prezintă defecte uşoare de fabricaţie. 

”În marea majoritate a situaţiilor, componentele copiate şi produse provin din China, acestea prezintând asperităţi, margini nefinisate şi posibil vor lipsi elemente de montaj. Un alt semn după care vă puteţi ghida este faptul că falsificatorii de cele mai multe ori omit să treacă pe piesă toate înscrisurile sau ştanţele, deoarece acestea cresc preţul de realizare a pieselor”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Este cazul să vă uitaţi atent şi la “sigiliul” cu hologramă a pieselor, despre care vânzătorii pretind că ar fi de origine, calitatea celor falsificate fiind extreme de redusă, iar logo-ul producătorului nu are acel efect 3D cum îl au cele originale.

Recomandarea specialistului este să achiziţionaţi piese de schimb doar de la dealeri autorizaţi şi să evitaţi pe cât de mult posibil magazinele de cartier cu piese auto, deoarece acestea caută să achiziţioneze piesele la un preţ foarte mic pentru a avea valoare adăugată cât mai mare.

Nu este recomandat nici să faceţi economie folosind piese de la atelierele de dezmembrări ( în cazul componentelor de motor sau a sistemelor de siguranţă), deoarece riscul producerii unui accident de circulaţie ca urmare a defectării unei astfel de piese este foarte mare.

Piese de schimb şi standarde de calitate

Piesele de schimb de la orice autoturism se împart în trei categorii, care vă vor clarifica asupra standardelor de calitate:

1. Piese originale sau de origine - aceste piese se mai numesc şi OEM, adică Original Equipment Manufacture. Respectivele componente sunt cele care echipează un vehicul pe linia de fabricaţie şi sunt produse fie de furnizorii constructorului auto respectiv, fie chiar de contructorul auto (cazurile acestea sunt din ce în ce mai rare);

Tot aici se încadrează şi piesele care poartă acronimul OES, care înseamnă Original Equipment Supplier. Acestea sunt piesele de schimb produse de producătorii independenţi de piese şi sunt oferite atât în reţeaua de dealeri a mărcilor, cât şi în reţelele independente de distribuitori de piese auto. Acestea nu prezintă nicio diferenţă de calitate faţă de piesele OEM, fiind produse şi vândute sub sigla producătorului de piese, nu sub sigla producătorului de automobile;

2. Piese aftermarket, cunoscute şi sub numele de IAM. Independent Aftermarket Manufacturer este denumirea din spatele acronimului pentru acest tip de componentă auto. Respectivele piese sunt produse de producători independenţi, care respectă standardele de calitate pentru respectivele repere, dar nu le-au furnizat niciodată constructorilor spre a fi utilizate pe linia de asamblare sau în reţeaua de dealeri. Oficialii Asociaţiei Distribuitorilor de Piese Auto din România declară că acestea prezintă acelaşi nivel de calitate cu piesele OES sau OEM;

3. Piese contrafăcute reprezintă grupul de piese care copiează produsul, însemnele, codurile, ambalajul şi chiar etichetele pieselor OEM, OES şi IAM. ”Majoritatea pieselor contrafăcute sunt copii ale pieselor originale, iar ambalajele acestora încearcă să copieze originalul, marja de profit fiind mai mare pentru cei care le produc şi le vând”, precizează inginerul Marcel Boghian.  Este de domeniul evidenţei că aceste tipuri de piese intră pe piaţă în mod ilegal şi pun în pericol consumatorii şi ceilalţi participanţi la trafic.

Semne că produsul auto este contrafăcut

De menţionat este că tot ceea ce am consemnat anterior se aplică inclusiv uleiurilor de automobile, acestea fiind unele dintre cele mai importante consumabile atunci cand facem revizia la maşină. Există câteva indicii după care e cazul să vă uitaţi pentru a depista rapid când un ulei de motor este contrafăcut:

1. Cea mai simplă modalitate de a verifica dacă uleiul de motor este contrafăcut este prin verificarea furnizorului. Având în vedere că în spaţiul comunitar european există nişte norme pe care furnizorii trebuie să le respecte, şansele ca un ulei importat din comunitatea europeană să fie contrafăcut scad; 

2. Verificaţi întotdeauna ca distribuitorul de lubrifianţi să fie autorizat. Toate uleiurile provenite de la distribuitori autorizaţi au o etichetă cu datele companiei;

3. Dacă preţul pentru un anumit lubrifiant este mai scăzut decât media pieţei, ar trebui să verificaţi de două ori originea produsului respectiv. Altfel, riscaţi să folosiţi un ulei contrafăcut care va avea repercusiuni grave asupra motorului maşinii dumneavoastră;

4. Asiguraţi-vă că ambalajul nu are inscripţii ciudate. Etichetele şi capacele bidoanelor de ulei trebuie să corespundă celor originale;

5. Un ulei de motor original este de obicei auriu şi clar, în timp ce unul contrafăcut are culoarea maronie sau neagră. ”Acest lucru este cauzat de faptul că majoritatea uleiurilor contrafăcute au la bază uleiuri folosite. Atenţie aşadar la culoarea acestuia. De asemenea, dacă uleiul de motor are miros de ars în momentul în care deschideţi bidonul, cel mai probabil este unul contrafăcut”, detaliază inginerul Marcel Boghian;

6. Dacă observaţi o schimbare în consistenţa (vâscozitatea) uleiului în momentul în care faceţi un schimb de ulei, verificaţi de două ori provenienţa acestuia. Urmaţi sfaturile de mai sus atunci când alegeţi uleiul de motor pentru maşina dumnevoastră, ca să vă asiguraţi că o veţi proteja de efectele negative ale folosirii unor uleiuri contrafăcute.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite