Săptămânalul „Acţiunea” pune la zid Garda Financiară Galaţi. Publicaţia acuză instituţia de hărţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal în mass-media gălăţeană. Cezar Amariei, fondatorul şi redactorul şef al săptămânalului „Acţiunea" a făcut astăzi o conferinţă de presă în care a acuzat Garda Financiară Galaţi de încercare de a intimida publicaţia. Contactat telefonic, şeful Gărzii Financiare, Toader Ţocu, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Timp de trei zile, în perioada 25-27 iulie, reprezentanţii Gărzii Financiare Galaţi au făcut un control la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului „Acţiunea", verificarea vizând perioada noiembrie 2010 (când a fost înfiinţată societatea) - iunie 2011.

Cezar Amariei spune că în urma controlului nu a fost acordată nicio amendă, însă toate ziarele oferite gratuit după retragerea tirajelor de pe piaţă au fost considerate vândute "în pofida tuturor documentelor prezentate (facturi, Hotărâre AGA, procese verbale sau avize de expediţie)".

"S-a considerat astfel că un număr de 95.228 de exemplare, din 32 de numere tipărite în perioada 16 octombrie 2010 - 30 iunie 2011, sunt lipsă în gestiune, deşi ele au fost distribuite gratuit, ca măsură de promovare şi popularizare a ziarului. Reprezentanţii Gărzii Financiare au considerat că ele au fost vândute, deşi nu exista nicio dovadă în acest sens, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664,5 lei", a declarat Cezar Amariei.

Jurnalistul a precizat că procesul verbal încheiat de reprezentanţii Gărzii Financiare urmează să fie trimis către ANAF, pentru controlul de fond al activităţii economice.

"SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea, este o societate înfiinţată în noiembrie 2010, care a încheiat anul fiscal precedent cu profit şi nu avea, la momentul controlului, NICIO datorie la bugetul statului. Considerăm că societatea nu a avut parte de un control echitabil din următoarele motive. Deşi reprezentanţii Gărzii Financiare susţin că a fost un „control operativ şi inopinat", el nu a fost deloc unul „inopinat". Am aflat de faptul că vom avea parte de control cu mai bine de o săptămână înainte de a fi contactaţi, fapt semnalat în editorialul „Nu mor câinii când vor căpuşele", publicat în săptămânalul Acţiunea din data de 28 iunie. De asemenea, deşi comisarii Cătălin Sevastre şi Nelu Coman, care s-au ocupat de control, au susţinut tot timpul caracterul inopinat al acţiunii, au fost contrazişi de şeful lor, Toader Ţocu. Acesta a recunoscut că a existat o sesizare, dar că nu-şi mai aduce aminte dacă era scrisă ori verbală şi că nu ne poate spune cine anume a făcut-o", a spus Cezar Amariei.

Jurnalistul crede că şeful Gărzii Financiare a dispus controlul la comandă şi că în spatele acestuia ar fi de fapt directive venite de pe plan politic.

"Ni se pare extrem de ciudat gradul mare de interes pe care l-a arătat Toader Ţocu, şeful Gărzii Financiare Galaţi, vizavi de acest control. El a fost prezent în fiecare zi, timp de câteva minute, în biroul în care se făceau verificările. În condiţiile în care ţinta anchetelor publicate de ziarul nostru erau îndeosebi politicienii iar Toader Ţocu a fost membru de partid sau simpatizant al mai multor formaţiuni politice, nu putem să nu ne punem întrebarea dacă nu cumva curiozitatea lui Ţocu nu era stimulată politic. De asemenea, dorim să ştim dacă staţionarea lui în biroul în care se făcea controlul este legală şi nu poate fi considerată o presiune în plus pe umerii subordonaţilor şi o metodă de intimidare a celor controlaţi. În pofida faptului că reprezentanţii Media Pro Civica i-au întrebat în repetate rânduri pe cei doi comisari cum trebuia procedat în cazul ziarelor date gratuit, dacă nu este legal modul în care am făcut-o noi, de fiecare dată ni s-a răspuns „adresaţi-vă Biroului de Asistenţă Contribuabili", fapt care ne îndreptăţeşte să credem fie că nu ştiu să răspundă, fie că răspunsul le-ar fi demolat teoria evaziunii fiscale. Tot ca o măsură de intimidare, în timpul controlului, atât reprezentantul legal al societăţii cât şi contabilul au fost ameninţaţi că le vor fi făcute plângeri penale pentru evaziune fiscală, deşi verificările nu erau încheiate", a declarat Cezar Amariei.

Acuză nereguli în procesele verbale

Redactorul şef al publicaţiei "Acţiunea" spune că procesele verbale încheiate de comisarii Gărzii Financiare conţin date intenţionat eronate.

"În Procesul - verbal, comisarii Gărzii Financiare susţin că "în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011 societatea verificată a editat şi tipărit 32 de ediţii din săptămânalul Acţiunea". Total greşit. Noi nu am tipărit nici măcar un singur număr, deoarece nu avem tipografie proprie, iar ziarul este scos la Tipografia SA Slobozia, fapt demonstrat cu facturi". "La solicitarea echipei de control de a prezenta sau justifica unde se găseşte diferenţa de exemplare rămase nevândute a rezultat că aceste exemplare au fost distribuite pe teritoriul municipiului Galaţi cu titlu gratuit, în scop de reclamă şi publicitate, fără a se prezenta documente justificative legale pentru aceste acţiuni". Faptul că se pronunţă încă din Procesul Verbal asupra legalităţii arată că din punct de vedere al Gărzii Financiare, în România nu există prezumţie de nevinovăţie, ci de vinovăţie. Cât priveşte documentele justificative, au fost prezentate facturi, Hotărârea AGA, procese verbale şi avize de expediţie, fapt consemnat în Procesul Verbal abia după îndelungi insistenţe. Deşi în procesul verbal comisarii au trecut că anexează nota explicativă dată de reprezentantul societăţii, au refuzat în mod repetat să ofere o copie. Nici măcar faptul că şeful lor, Toader Ţocu, le-a spus să ne înmâneze o copie nu i-a putut determina să-şi schimbe atitudinea", a declarat Cezar Amariei.

Sesizări către Comisia Europeană

"Acţiunea" va înainta memorii atât către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, dar şi Comisiei Europene.

"Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos solicit autorităţilor statului din judeţul Galaţi să îşi îndeplinească atribuţiile cu profesionalism şi să nu devină instrumente în exercitarea unor presiuni politice asupra instituţiilor de presă şi jurnaliştilor", a spus Ticu Ciobotaru, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" Galaţi.

Contactat telefonic, şeful Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite