Saloanele de înfrumuseţare au fost sancţionate de Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi a desfăşurat un control privind serviciile prestate de saloanele de înfrumuseţare, reieşind ăn urma acestei acţiuni că foarte multe astfel de firme încearcă să-şi păcîălească clienţii

Printre abaterile constatate de oamenii de la OJPC, se numără neafişarea informaţiilor privind denumirea firmei, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, a programului de functionare, motiv pentru care au fost date cinci amenzi.
De asemenea, lista de tarife privind manopera şi lista de tarife privind materialele utilizate erau afişate pe foi diferite, la distanţă una de cealalta ; nu se mentioneaza cantitatea de materiale folosite pentru o anumita operatiune, ceea ce face practic imposibil calculul sumei finale de plata.

Neafisarea operatiunilor la tratamentul pentru par scurt, mediu si lung, neafisarea tarifului pentru tratamentul facial ; afisarea mai multor tarife pentru acelasi serviciu , de exemplu pentru „tratament cosmetic complet" erau afisate 3 preturi diferite , fara a se preciza despre ce fel de tratamente este vorba sau ce operatiuni sunt incluse.

Ustensilele folosite la tuns, coafat in saloanele de frizerie,coafura in cazul a patru operatori economici erau complet neigienizate, cu resturi de materie organica (fire de par si bucati de fire de par) intre lamelele, placile, dintii diverselor ustensile si aparate. La un salon de frizerie nu s-au putut prezenta pelerinele care au fost utilizate desi se efectuasera operatiuni de tuns in acea zi.

Mai mult la un operator economic sterilizatorul se afla pe un geam, la o inaltime de cca 1,8 metri de sol, in spatele unei canapele, scos din priza, iar registrul de sterilizare era necompletat ; la un alt operator economic solutia de sterilizare fusese realizata cu patru zile inante de control si registrul de sterilizare nu mai era completat de două zile .

S-au mai descoperit produse cosmetice cu termen de valabilitate depasit folosite la prestarea serviciilor
cum ar fi: vopsea pentru par Londacolor 60 ml expirata din 05.2009, vopsea Londa color expirata din 03.2010; peroxid de hidrogen Vitamar- expirat din luna 03.2010 , diferite lacuri si oje pentru unghii.


De asemenea , la coaforul apartinand unui operator economic din municipiul Galati, la verificarea ce a avut loc urmare unei reclamatii, s-a constatat ca unul dintre scaunele de coafor nu prezenta siguranta in utilizare. Astfel, desi piciorul scaunului avea orificii pentru fixarea in pardoseala, acesta nu fusese fixat , ceea ce a dus la rasturnarea lui ,centrul de greutate fiind situat la inaltime relativ mare de sol.

S-a constatat in cazul unui salon de cosmetica ca nu exista casa de marcat, clientilor neeliberandu-li-se niciun fel de document justificativ (fiscal sau nu) pentru sumele achitate in schimbul serviciilor prestate.
 

Constantin Olaru, directorul coordonator al acestei instituţii a sfătuit consumatorii.

"CJPC Galati recomanda consumatorilor care apeleaza la serviciile unui salon de infrumusetare sa verifice mai intai daca lista tarifelor este completa, detaliata, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul. De asemenea, sa se asigure (in cazul unui piercing sau tatuaj) ca instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaratii de conformitate emise de producator sau buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate.
Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc., recomandam sa cereti precizari despre termenele de valabilitate.
Cereti personalului din unitatea respectiva sa va faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat.
In cazul in care consumatorii constata ca in unele saloane de infrumusetare nu se respecta conditiile de igiena, ii rugam sa sesizeze Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor de pe raza teritoriala a operatorilor economici, precum si Directia de Sanatate Publica",
a declarat acesta

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite