Sahara de Galaţi/ Sute de familii trăiesc ca-n Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece la blocurile lor nu se mai furnizează apă, 300 de familii sunt nevoite să trăiască deshidratate şi în mizerie.Măsura luată de Apă Canal este aberantă şi incorectă întrucât afectează şi locatarii care îşi achită conştiincios datoriile

Membrii Asociaţiei 714, din Micro 38, au ajuns la limita răbdării. De aproape o lună de zile, trăiesc în mizerie deoarece nu primesc apă rece şi caldă. Oamenii sunt cu atât mai indignaţi de „secarea robinetelor”  cu cât, după cum spun ei, îşi plătesc facturile la timp.

„Ne descurcăm foarte greu. Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Suntem nevoiţi să cărăm apă cu bidoanele de la un izvor din cartierul Fileşti. Vai de capul nostru!  Este foarte cald, nu avem apă pentru veceu, stăm nespălaţi cu zilele”, ni s-a plâns Maria Munteanu, locatară.

Ioana Ilie are 70 de ani, este bolnavă şi nu se poate deplasa să-şi cumpere apă. Din când în când, vecinii se mai îndură să-i aducă câte un bidon cu apă. În apartament este un miros infect. „Beau o cană de apă pe zi. Mai mult nu-mi permit. Nu este corect să sufăr din cauza datornicilor. Eu mă duc în genunchi să-mi achit facturile”, spune bătrâna.

"Mătur scările şi iau lunar 70 de lei. Aceşti bani îi las întotdeauna la întreţinere. Nu-mi place să am datorii. De ce săracii pot plăti, iar bogătaşii nu?", spune revoltată Tudoriţa Ungureanu.

«Patronii nu plătesc»

Culmea, cei care nu-şi plătesc datoriile sunt tocmai locatarii  cu o situaţie financiară bună. „Avem un vecin care are afaceri, are trei maşini şi nu plăteşte de ani de zile. Mai avem un vecin, care munceşte în combinat şi are un salariu de 15.000 de lei. 

Avem o directoare de şcoală care are restanţe de 14.000 lei. Am rugat-o să vină să plătească şi mi-a spus că nu plăteşte deoarece are pile la Primărie. În primul rând, ei trebuie să-şi achite datoriile şi apoi pensionarii şi şomerii! 

La Apaterm, am ajuns cu datoriile la 160 milioane lei, din care 140 milioane sunt penalităţi. La Apă Canal, datoriile sunt de 22 milioane lei, din care 20 milioane lei sunt penalităţi. Aceste datorii trebuia prescrise. Eu am preluat asociaţia cu datorii. Nu e corect”, explică administratorul asociaţiei, Tinca Bold.

Pericol de infecţie

Locatarii Asociaţiei 714 nu au parte nici măcar de o cisternă care să le asigure apa de băut şi un minim de igienă. Cisterna trebuie solicitată la dispeceratul societăţii, altmiteri nu este pusă la dispoziţia celor lăsaţi să moară de sete.

„Nu vreau să solicit cisternă. Mâine voi merge să deschid proces şi voi cere despăgubiri morale şi materiale”, afirmă Tinca Bold.

În replică, directorul Apa-Canal are propria explicaţie pentru decizia de a-i înseta de locatari. „Societatea trebuie să achite sumele reprezentând contravaloarea TVA-ului la facturile emise, pentru finanţarea lucrărilor ISPA”.

Primarul promite verificări

Situaţia disperată a locatarilor de la Asociaţia 714 a fost adusă şi în atenţia primarului Dumitru Nicolae: „Voi merge personal să verific dacă lucrurile stau aşa cum spune administratorul”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite