VOCEA MOLDOVEI Căpuşa care parazitează SMURD nu se lasă strivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Câinii latră, ursul merge" sau „Tace ca mortul în păpuşoi" sunt expresiile care rezumă cel mai bine atitudinea Consiliului Judeţean şi a celui Local după ce cotidianul Adevărul de Seară a dezvăluit cum 2% din impozitul contribuabililor gălăţeni, bani destinaţi SMURD, sunt deturnaţi în contul unei asociaţii cu denumire-capcană, înfiinţată la Galaţi.

Campaniile „ 2 % pentru..." promovate în aceste zile încearcă să convingă contribuabilii să redirecţioneze respectivul procent din impozitul pe venit, pentru sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale care derulează proiecte utile societăţii. Între aceste ONG-uri se numără şi Fundaţia pentru SMURD, care îşi continuă seria proiectelor ambiţioase, cu cel al cumpărării unui avion-reanimare pentru transportul urgenţelor pe distanţe mari.

Cu siguranţă că solidaritatea contribuabililor faţă de cel mai eficient serviciu de asistenţă medicală de urgenţă se va manifesta şi în acest an. De aceea, gălăţenii care vor alege să sprijine SMURD trebuie avertizaţi din nou să nu (mai) confunde Fundaţia pentru SMURD, cu Asociaţia SMURD. Cea din urmă este o capcană pentru deturnarea unei părţi din banii contribuabililor, chipurile în folosul exclusiv al SMURD Galaţi.

S-a dovedit, vreme de trei ani, că miliardele de lei pe care „originala" asociaţie le gestionează au destinaţii obscure şi, în orice caz, nu folosesc scopului oficial. Doar sume simbolice au ajuns la SMURD Galaţi.

O anchetă jurnalistică pe această temă, pe care am demarat-o în noiembrie anul trecut, s-a soldat iniţial cu promisiunea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Galaţi (instituţie fondatoare a Asociaţiei SMURD) că va fi verificat modul de administrare a banilor colectaţi de la contribuabilii păcăliţi cu derutanta denumire.

Mai mult, oficialii administraţiei judeţului se angajaseră să explice şi de ce banii daţi de gălăţeni pentru SMURD n-au fost cheltuiţi în acest scop. Timpul scurs de atunci a demonstrat că, de fapt, aceste promisiuni au fost doar o stratagemă la care au recurs pe moment reprezentanţii judeţului pentru a ieşi din încurcătura provocată de declaraţiile dezaprobatoare ale doctorului Raed Arafat întemeietorul SMURD şi generalului Vladimir Secară şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În opinia celor doi coordonatori la nivel naţional ai SMURD, denumirea asociaţiei gălăţene este abuzivă motiv pentru care trebuie desfiinţată şi banii colectaţi în numele serviciului de urgenţă şi descarcerare, viraţi în contul Fundaţiei.

De atunci, lunile au trecut, ecourile primului articol, care a provocat scandalizarea a mii de cititori s-au stins şi nici vorbă de rezultate ale vreunui control, făcute publice. Am tot întrebat de ele la Consiliul Judeţean, vreme aproape cinci luni, dar singurele răspunsuri au fost... amânări. Între timp, asociaţia n-a fost desfiinţată, iar banii contribuabilor păcăliţi n-au ajuns unde trebuie.

Mai nou, demersul jurnalistic este temporizat cu formula: „Faceţi dumneavoastră o cerere! În atare situaţie, aveţi grijă să redirecţionaţi 2 % în contul Fundaţiei pentru SMURD. Nu al asociaţiei, care este o căpuşă !

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite