Galaţi: Romii sunt acuzaţi că îşi învaţă copiii să fure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii reprezentanţi ai comunităţii internaţionale susţin că familiile de ţigani îşi abandonează odraslele sau îi „specializează” pe furturi.

Din ce în ce mai mulţi oficiali din străinătate arată cu degetul către comunitatea de etnie romă când vine vorba despre modul în care îşi cresc copiii.

S-a ajuns, în anumite cazuri, chiar ca justiţia să acuze deschis ţiganii că îşi neglijează copiii sau îi învaţă să fure. Replica nu s-a lăsat aşteptată.

Asemenea afirmaţii reprezintă rasism. A făcut cineva un studiu să constate aşa ceva? Dacă s-ar face o asemenea analiză, s-ar constata că numărul persoanelor de etnie romă care comit infracţiuni este neglijabil. Majoritatea romilor sunt oameni de bună credinţă, care îşi educă copiii şi nicidecum nu îi abandonează sau îi învaţă să fure”, ne-a declarat Viorica Gotu, reprezentantul Biroului Judeţean pentru Romi, care funcţionează pe lângă Prefectura Galaţi.

„Vinovaţi sunteţi voi, românii”

În momentul de faţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu are o situaţie a abandonurilor în rândul familiilor de ţigani şi deci nu poate fi făcută o apreciere în acest sens.

Am discutat cu un cetăţean de etnie romă, tatăl a trei copii, care este revoltat de reacţia occidentalilor.

Nimic din ce se spune despre noi nu este adevărat. Vinovaţi sunteţi voi, românii, pentru că aveţi asemenea prejudecăţi şi le duceţi cu voi în afara ţării. Eu sunt mediator sanitar şi am trei copii. Le-am dat o educaţie şi îi învăţ să urmeze un drum în viaţă. În comunitatea mea nu am auzit să îşi abandoneze cineva copii”, ne-a declarat Vasile Budişteanu.

Şi totuşi cazul Mailat n-a fost creat de prejudecăţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite