FOTO/VIDEO Cea mai tânără echipă de alpinişti atacă un vârf de 8.000 de metri. Printre aceştia se numără un gălăţean cu performanţe uluitoare în alpinism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna septembrie, patru alpinişti  cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani vor urca pe vârful Cho Oyo, situat la 8. 201 metri. Printre cei care se vor încumeta să atace unul dintre cei mai înalţi munţi din Tibet  se numără  şi gălăţeanul Tiberiu Pintilie.

Anul trecut, alpinistul în vârstă de 25 de ani a făcut parte şi din expediţia care a cucerit vârful Korjenevskaya, din Pamir,  înalt de 7105 metri, fiind singurul gălăţean care a atins această altitudine. Anul acesta Tiberiu şi-a propus să-şi depăşească recordul urcând pe primul său „opt miar”.

Demn de remarcat este faptul că expediţia din care va face parte alpinistul gălăţean va încerca această escaladă fără oxigen suplimentar.  

CLICK PE FOTOGRAFIE PENTRU A ACCESA GALERIA FOTO


“Suntem o echipă de patru alpinisti români, trei  dintre noi având sub 30 de ani şi anul acesta vrem să escaladăm un vârf de peste 8.000m din Himalaya”, ne-a  spus Tiberiu.

La vârsta la care alţi tineri se laudă cu fetele cucerite prin cluburi sau cu numărul sticlelor de vin băute pe la colţul blocului, Tiberiu cucereşte munţi. Şi el şi prietenii săi motaniarzi  îşi datorează superbele reuşite, nu numai ambiţiei şi forţelor prorii, ci şi ajutorului primit de la sponsorii fără de care costisitoarele expediţii n-ar putea fi posibile.

image



“Până acum am urcat în Alpi, Caucaz şi Pamir, până la 7.105 metri, de fiecare dată organizându-ne singuri expediţiile până în cele mai mici detalii. Pentru expediţia anterioară am lucrat cu sponsori, pentru promovare de brand. Expediţia a fost urmată de expoziţii foto în diverse locaţii cum ar fi Universitatea Româno-Americană,  universităţi  din Iaşi, Cluj şi Galaţi”, a mai spus acesta.

Pamir 2010



De Ziua Naţională a Chinei

Pentru expediţia din Himalaya, tinerii au făcut deja demersuri pe lângă ambasada Chinei pentru aprobarea accesului în această ţară. Probabil că solicitarea lor va fi aprobată având în vedere că şi-au propus să înfigă pe al şaselea vârf ca înălţime din lume, nu numai steagul României, ci şi pe cel şi Chinei.

Pamir 2010



“Facem demersuri pentru acest lucru şi se conturează  astfel prima expediţie  româno-chineză pe acest vârf. Ca şi anul trecut, vom updata site-ul pentru Himalaya www.himalaya2011.com direct din taberele de pe munte", afirmă alpinistul gălăţean.
 
Pe lângă cele două drapele, Tiberiu vrea ca pe vârful Cho Oyo să fluture, la  8. 201 de metri şi steagul echipei Oţelului, ca recunoaştere a performanţei fotbaliştilor gălăţeni din acest an.

Pamir 2010

"Mai avem nevoie de aproximativ 20000 de euro, banii constituind o parte din contravaloarea taxelor de varf si transportul catre si dinspre Tibet pentru patru persoane", a mai adăugat Tiberiu.

Korjenevskaya Trailer from Fako Adrian on Vimeo.

Expediţia din Pamir

Patru alpinişti români au escaladat timp de 30 de zile Munţii Pamir cu scopul de a atinge cel mai înalt vârf din Munţii Pamir, Korzhenevskaya de 7.105 de metri. Cei patru tineri, Adrian Fako (22 ani), Lucian Roşu (22 ani), Tiberiu Pintilie (25 ani) şi Radu Simion (33 ani) s-au pregătit timp de nouă luni pentru expediţie în mai mulţi munţi din România.

Pasiunea comună pentru munte şi călătorii i-a determinat pe cei patru tineri români să pună la cale expediţia în Munţii Pamir la care mulţi ar fi visat. S-au pregătit timp de nouă luni înainte de plecare pe vârfurile din ţară.

Astfel, echipa trebuie să urce împreună şi în acelaşi ritm. După câteva luni de pregătire fizică şi psihică, dar şi încrezători în sloganul care îi reprezintă, „nu contează altitudinea, ci contează atitudinea”, cei patru tineri au pornit la drum.

Pamir 2010

30 de zile, "în urcare"


S-au echipat şi la 14 iulie au pornit în expediţia ce avea drept scop atingerea vârfului Korzhenevskaya, din Munţii Pamir, care are o înălţime de 7.105 de metri. „Am vrut să mergem într-un loc unde nu mulţi români au ajuns. Pentru noi era ceva nou, un mister, asta ne-a atras”, spune Radu, care este tot gălăţean.

image


Timp de 30 de zile au stat numai pe munte şi au înaintat chiar dacă obstacolele nu i-au ocolit.

„Au fost porţiuni dificile şi porţiuni periculoase. Au căzut pietre, au fost avalanşe, vânt, furtuni şi -20 de grade Celsius, dar când am ajuns am avut noroc de o zi foarte frumoasă”, povestesc cei trei tineri. „Toţi ne-am dorit să facem această expediţie. Urcând în Mont Blanc şi Caucaz, de data asta vroiam mai departe”, adaugă Adrian.
Aveau tot ce şi-au putut dori chiar şi pentru un varf mai înalt decât Korjenevskaya, echipamentul fiind ca pentru şase oameni, nu patru câţi erau de fapt.

Pamir 2010

Incidentul: Radu e nevoit să coboare


După ce au ajuns la aproximativ 5.000 de metri, după ce au văzut locuri noi, au cunoscut culturi şi au întâlnit alţi oameni, Radu a fost nevoit să se despartă de echipa cu care plecase din cauza unui edem cerebral.

Pamir 2010

Am urcat mai repede decât ar fi trebuit şi am suferitun edem pulmonar şi cerebral. Atunci am fost nevoit să cobor. Ajunsesem la 5.200 de metri”, povesteşte Radu Simion.

Timp de două zile, cei trei colegi rămaşi în expediţie nu ştiau ce decizie să ia, însă când au aflat că Radu a ajuns în ţară şi e bine, au continuat cu aceeaşi încredere cu care au pornit.
Traseul a fost abordat cu cinci tabere, la 5.300, 5.600, 5.800, 6.100 şi 6.400 m, alese în funcţie de starea zăpezii, gradul de ocupare şi prognoza meteo.

Tiberiu Pintilie:

"De multe ori ma intreb ce am cautat acolo...raspunsul vine de fiecare data: pentru ca exista!pentru ca niste tineri au indraznit sa viseze in stil mare, au avut curajul sa il impartaseasca altora, au avut rabdarea de a-l vedea cum se infiripa, puterea de a trece cu nadejde peste momente dificile, nu s-au lasat invinsi de cei care nu au crezut in ei, au avut certitudinea ca totul va iesi bine, incredere in prietenia lor si, nu in cele din urma, suportul, admiratia si dragostea celor din jur catre care gandurile noastre s-au indreptat mereu - "prieteni si neprieteni, familie, parinti, iubite, sponsori, cei care ne-au ajutat si cei care nu ne-au ajutat, cei care ne-au dat suturi in fund si cei care au crezut in noi - si mai ales cei care nu au crezut". Ne place sa credem ca pe 6 august 2010, odata cu atingerea varfului, nu am reusit sa indeplinim numai visele noastre , ci ale mai multor oameni. M-am bucurat sincer, am vibrat la unison cu Miquel-noul meu coleg, am suferit ca Radu nu a fost prezent fizic acolo,dar cu siguranta spiritual (si cu tricoul), am lacrimat de emotie mandri ca am putut reprezenta pe romanii nostri de acasa in inima Pamirului - acoperisul lumii. Si asa am renascut, mai puternici, mai hotarati, mai frumosi! Prin atitudine am invins altitudinea...impreuna cu voi!Va multumim!"

Pentru a afla mai multe informaţii despre expediţia celor trei intraţi pe www.pamir2010.com.

Korjenevskaya 2010 from Fako Adrian on Vimeo.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite