Românii preferă alimentele cancerigene. Dr Moroşanu: "Anumite substanţe conţinute în acest tip de carne determină mutaţii la nivelul ADN-ului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustul deosebit şi culorile pronunţate ale unor alimente primează în alegerea făcută de consumatorii acesteia. Medicii specialişti avertizează că pe lista alimentelor cancerigene, un loc fruntaş îl ocupă mâncarea de tip fast-food.

O masă bogată, mai ales din punct de vedere al cantităţii, primează în faţa uneia sănătoase şi echilibrate. Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des în zilele noastre. Mâncăm fără să ştim ce înghiţim şi cât rău ne facem astfel.

Alimente cancerigene

Din pricina conţinutului foarte mare de substanţe chimice cât şi a potenţialului oncogen, muştarul, margarina, brânza topită, conservele, mezelurile, afumăturile şi preparatele instant sunt în topul alimentelor care trebuiesc evitate sau incluse cât mai rar în meniul nostru. Un alt fel de mâncare care ne afectează negativ organismul este carnea roşie, mai ales prăjită bine.

"Exisă o legatură între consumul de carne roşie procesată şi diferite forme de cancer. Anumite substanţe conţinute în acest tip de carne determină mutaţii la nivelul ADN-ului care mai târziu favorizează apariţia cancerului. Consumul de carne roşie în exces conduce la apariţia cancerului de colon esofag, pancreas, plămâni şi de uter la femei", explică dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Carnea, consumată în exces, este şi mai dăunătoare dacă este preparata prin frigere în untură sau ulei vegetal. Pe de-o parte, fragmentele de carne arsă sunt iritante pentru stomac şi le pot provoca crize dureroase bolnavilor de ulcer sau gastrită şi, pe de altă parte, uleiul alimentar ars, care conţine o substanţă numită acroleină, este cancerigen.

Un alt tip de aliment care ar trebui eliminat din mâncarea de zi cu zi este carnea procesată sau mezelurile.

"Conţinutul acestor cărnuri este unul extrem de bogat în substanţe chimice destinate conservării şi asigurării unui aspect cât mai atrăgător. Consumul mezelurilor duce la obezitate. Şi mai grav de atât este faptul că aceste produse alimentare determină cancerul de esofag, de stomac, de plămâni şi la cancerul de prostată. Sunt nişte alimente extreme de nocive şi de periculoase", mai spune dr. Magdalena Moroşanu.
Este cunoscută şi demonstrată legătura dintre „E" - urile utilizate la prepararea industrială a mezelurilor şi producerea diferitelor forme de cancer.

Excesul de grăsimi şi uleiuri, în special a celor saturate, de origine animală (unt, untură) are un rol demonstrat în producerea cancerului de plămân şi intestin gros. De asemenea, consumul ridicat de zahăr şi sare are efecte adverse. Unul dintre acestea este cancerul de stomac. Nu în ultimul rând, trebuie amintit alcoolul şi băuturile răcoritoare carbogazoase. Acestea duc către cancerul de esofag, ficat, stomac şi pancreas. În general alimentele iritante pentru sistemul digestiv pot contribui sau declanşa o formă de cancer localizată la nivelul acestuia.

"Toate aceste produse sunt implicate în mod clar în apariţia cancerului", declară medical diabetolog-nutriţionist.

Alimente anticancer

Tipurile de alimentaţie care conţin fructe şi legume reduc considerabil riscul apariţiei cancerului. Două dintre alimentele minune în ceea ce priveşte stoparea producerii cancerului sunt roşiile şi strugurii. Aceştia din urmă încetinesc cu 50% înmulţirea celulelor canceroase. De asemenea, roşiile previn apariţia cancerului de plămâni, colon, pancreas şi prostată. Medicul nutriţionist spune că cel de-al treilea aliment minune este peştele. Acesta previne în special apariţia cancerului de sân, ovare şi colon.

O altă categorie de alimente care nu trebuie să lipsească niciodată este formată din usturoi, ceapă şi praz. Acestea împiedică formarea vaselor de sânge noi care alimentează celulele cancerigene. Aceste alimente-medicament previn cancerul de prostată, sân, colon, plămâni şi rinichi.

"Este evident faptul că alimentaţia împotriva cancerului este cea care conţine fibre alimentare şi alimente vegetale. Mâncarea trebuie să fie bogată în legume zarzavaturi şi fructe", explică Dr. Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist-diabetolog.

Fast-food = cancer

Mâncarea fast-food este la îndemâna tuturor, gata preparată şi foarte gustoasă. În schimb, aceasta nu este deloc bună pentru organism. Din contră, consumul acesteia aduce numai dezavantaje. Cele mai populare produse de tip fast-food sunt hot- dog şi hamburger-ul, care conţin, de regulă, carne de provenienţă dubioasă, bogată în grăsimi saturate şi nitriţi, aceste din urmă subtanţe fiind asociate cu diferite forme de cancer.
"Hot-dog-ul este un cârnat nesănătos între două felii de pâine albă. De foarte multe ori, producătorii folosesc o concentraţie foarte mică de carne.

Hamburgeri de vită şi porc sunt produse foarte bogate în proteine, grăsimi saturate şi colesterol, un amestec foarte nesănătos pentru organism şi mai ales pentru inimă", spune Magdalena Moroşanu, medic biabetolog - nutriţionist.

În plus de regulă mâncarea de tip fast-food este completată cu băuturi răcoritoare care sunt un adevărarat amalgam toxic de substanţe chimice, une cancerigene.

Citeşte pe Forbes.ro

Te-ai gândit că alegerile tale alimentare nu te privesc doar pe tine?

Află care sunt cele mai bune 20 de diete alimentare

Galerie foto: Top cele mai bune diete alimentare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite