România analfabeţilor!Criza îngroaşă rândurile celor rămaşi fără şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi copii „pun şcoala în cui" la sfârşitul clasei a opta. Cauza principală afenomenului lipsa banilor. Potrivit statisticilor oficiale, 5% dintre copiii din mediul rural sunt neşcolarizaţi, faţă de doar 1% în urban.

Statisticile realizate de Inspectoratul Şcolar Galaţi la finele semestrului I a anului şcolar în curs arată că în judeţ se manifestă o îngrijorătoare creştere a numărului copiilor neşcolarizaţi.

Cei mai mulţi sunt la nivelul claselor a noua şi a zecea, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi copii renunţă la studii la sfârşitul clasei a opta.

În mediul urban, procentul neşcolarizaţilor nu este foarte mare - doar 1% din total, însă în mediul rural putem vorbi deja despre o problemă: 5% dintre copii „au pus şcoala în cui" şi au trecut la muncile câmpului.

„Sunt cei ai căror părinţi nu pot să le asigure cazare la liceele din oraş. Noi am discutat cu directorii şcolilor, care ne-au spus că au mers personal, din poartă în poartă, să încerce să-i convingă pe copii să revină la şcoală. Degeaba, spun că părinţii n-au cum să-i sprijine financiar", explică inspectorul şcolar adjunct Onuţ Atanasiu.

Este şi cazul familiei Diaconu din Frumuşiţa. Unul dintre cei doi copii - Marian (15 ani)- a fost nevoit să renunţe la liceu pentru a nu îngreuna situaţia familiei.

„Acum, sincer să fiu, nici nu-mi prea place cartea. Am preferat să merg să-mi câştig singur o pâine. Acum îl mai ajut pe tata la treburile din curte sau merg şi lucrez cu ziua în construcţii, unde câştig cam 50 de lei pe zi", ne-a spus Marian. Cu toate acestea, tânărul spune că a devenit interesat de un curs de formare profesională în domeniul construcţiilor, care ar urma să fie organizat la el în localitate.

Stănel Diaconu, tatăl băiatului, este mai temperat şi îşi apără copilul: „Nu că nu i-a plăcut şcoala, noi nu am avut bani să-l putem trimite la oraş, la şcoală. Cheltuim destul cu fiica noastră, care este la liceu la Galaţi", spune Stănel Diaconu.

Directorul Şcolii „Petru Rareş" din Frumuşiţa, Maria Enache, cea care i-a fost şi diriginte lui Marian Diaconu, spune că băiatul merita ajutat să meargă mai departe.

Nu este un copil rău, chiar a avut note bunicele, dar nu a putut continua în ciclul liceal pentru că nu a avut sprijin. Eu zic că măcar la o şcoală profesională putea ajunge", spune Maria Enache.

Din studiul celor de la ISJ Galaţi reiese şi un lucru îmbucurător: la nivelul claselor a XI-a şi a XII-a nu a apărut niciun caz de abandon şcolar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite