Risipă de bani europeni/Festival de 2,5 milioane de euro, în loc de alimentare cu gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Umbrăreşti sunt revoltaţi că autorităţile locale accesează fonduri europene pentru organizarea zilelelor comunei ignorând adevăratele nevoi.Aceştia depun de cinci ani cereri la primărie pentru introducerea alimentării cu gaze, dar nici autorităţile locale, nici CJ Galaţi nu sunt interesate de subiect.

Citiţi şi:

Tupeu de bugetar/ Funcţionarii Consiliului Judeţului Galaţi revendică în Justiţie 12 sporuri ilegale tăiate de Curtea de Conturi

Situaţie scandaloasă la Umbrăreşti. Petrom a forat, în 2006, prima sondă de extracţie a gazelor naturale în satul Torceşti, localitate componentă a comunei Umbrăreşti.

Aceasta furnizează zilnic 130.000 de metri cubi de gaze care ajung într-o conductă magistrală de interes naţională.

Deşi stau pe o pungă de gaze naturale, cei 7.200 de locuitori ai comunei Umbrăreşti folosesc butelii de aragaz sau ard coceni de porumb în sobe.

Dintre ei, încă din 2006, cel puţin 100 au depus cereri pentru introducerea alimentării cu gaze a comunei în comună, dar fără nici un rezultat.

Istoria s-a repetat în 2009, iar localnicii au început să-şi piardă răbdarea, mai ales după ce au aflat că autorităţile locale reuşesc să obţină finanţări europene pentru acţiuni fără utilitate publică.

De pildă, Primăria din Umbrăreşti a accesat fonduri de 2,5 milioane de euro anul trecut pentru organizarea unui festival organizat cu ocazia zilelor localităţii.

Ruşine: Achiziţii publice cu sume exorbitante/Un litru de apă în caz de urgenţă costă cât o bere

Autorităţile se scuză

Deocamdată nu se ştie cât va costa festivalul dedicat zilelelor comunei, dar cert este că milioanele de euro sunt la dispoziţia autorităţilor locale de două săptămâni.

„La ce ne trebuie nouă organizare de festival, când noi nu avem cu ce să ne încălzim iarna şi multe alte lipsuri ? Cine supervizează accesarea şi dirijarea fondurilor nu vede şi inutilitatea proiectelor de milioane de euro în plină criză?", ne-a declarat Marian Pleşa, un locuitor al comunei plecat în 1985 în Statele Unite ale Americii şi care s-a întors anul trecut.

Primarul localităţii, Paraschiv Stoica, susţine că a încercat în ultimii trei ani să obţină finanţare din fonduri europene pentru a racorda comuna la reţeaua de gaze, dar nu a reuşit.

„Ştiu de dorinţa locuitorilor. Credeţi-mă că şi eu doresc acelaşi lucru, dar nu s-a putut până acum. Comuna noastră nu poate obţine singură finanţare pentru un asemenea proiect. Trebuie realizată o reţea care să acopere minimum trei comune. Este vorba de Umbrăreşti, Barcea şi Drăgăneşti, deci proiectul trebuie să fie comun", ne-a declarat Paraschiv Stoica.

Îşi încălzesc apa la sobă

Nici la Consiliul Judeţului Galaţi alimentarea cu gaze a comunei Umbrăreşti nu reprezintă o prioritate.

„La Direcţia tehnică a Consiliului Judeţului Galaţi nu este înregistrat nici un proiect pentru alimentarea cu gaze a comunei Umbrăreşti", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Galaţi, Daniel Mihalaşcu.

În ultimii 20 de ani autorităţile administrative ale comunei nu au reuşit decât realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi să contracteze serviciul de salubritate, care îşi face treaba odată la două săptămâni.

Locuitorii comunei s-au săturat să îşi încălzească locuinţele cu lemne, să îşi pregătească apa pentru spălat la sobă şi să gătească pe plită ca în Evul Mediu.

Vile fără gaze

În prezent 10% din populaţia localităţii Umbrăreşti este plecată la muncă în străinătate.

De aceea nu este de mirare faptul că peste 700 de locuitori au început să îşi construiască vile care însă nu beneficiază de racordare la reţeaua de gaz metan.

Acesta este motivul pentru care bună parte dintre proprietarii frumoaselor case ezită să se întoarcă în comună.

„La Consiliul Judeţului Galaţi, ne-au sugerat să ne mutăm în alt judeţ, unde există deja conductă de gaz.Trăim în condiţiile de pe vremea comuniştilor din 1945. Vrem şi noi condiţii de viaţă decente", ne-a declarat Marian Pleşa, unul dintre locuitorii comunei Umbrăreşti, care s-a reîntors anul trecut din SUA cu gândul de a se stabili în localitate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite