Revoltă în ArcelorMittal Galaţi/ Oţelarii au întrerupt temporar fluxul la cald din combinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţaţi că vor fi trimişi acasă în concedii forţate, angajaţii din Oţelăria combinatului de la Galaţi au întrerupt astăzi munca.

Situaţia se agravează la cea mai mare unitate siderurgică din România.Mai întâi joi conducerea AcelorMittal a anunţat oprirea Furnalului nr.3 din cauza lipsei de comenzi. Imediat ştirea trimiterii forţate în concediu a celor 9.000 de siderurgişti a căpătat veridicitate.

Prima reacţie de nemulţumire la aceste informaţii a venit din partea oţelarilor. Astfel, aceştia au refuzat în ultimele două zile să mai muncească la program normal.

"Oamenii sunt nemulţumiţi că vor fi trimişi acasă în concedii forţate, motiv pentru care au protestat spontan”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Naţional „Solidaritatea” al Metalurgiştilor.

Sâmburii revoltei au apărut încă de joi. „Atunci, în jurul orei 14.00, oţelarii au oprit convertizoarele. Astăzi, de dimineaţă au reluat protestul, iar 150 de oameni au fost peste conducere să le spună că nu vor să plece în concedii forţate”, ne-a mai explicat Tiber.

În schimb reprezentanţii unităţii siderurgice resping ideea unei revoltei şi prezintă evenimenele de pe platorma siderurgică ca întâlniri de lucru între conducere şi muncitori pe tema concediilor forţate.

„ArcelorMittal Galaţi neagă cu hotărâre informaţiile conform cărora o revoltă şi o grevă ar fi avut loc la Oţelărie. După programul de lucru, câţiva angajaţi au cerut şi li s-au oferit informaţii referitoare la propunerile privind lichidarea zilelor de concediu neluate pe 2010 şi - dacă este cazul - luarea de zile din concediul anului 2011, în avans", ne-a precizat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România.

Săptămâna următoare sunt programate o serie de întâlniri între conducerea combinatului şi reprezentanţii angajaţilor pentru a se ajunge la un numitor comun.

Reamintim că în următoarele luni, fiecare angajat ar urma să fie trimis 20 de zile în concediu forţat din cauza lipsei de comenzi.

În această perioadă, un siderurgist pierde zilnic câte un bon de masă în valoare de 8 lei, sporurile aferente vechimii şi locului de muncă, dar şi alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite