Medicii de familie gălăţeni se declară siliţi să emigreze: "Dezastrul din Sănătate ne obligă să ne căutăm de lucru afară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, 71 dintre ei au solicitat actele pentru drept de liberă practică în altă ţară. Toţi cei care lucrează în medicina primară sunt nemulţumiţi de noul Contract-cadru şi spun că nu-l vor semna sub nicio formă. Pacienţii vor suferi şi mai mult.

Noile prevederi din Contractul- cadru, care reglementează acordarea asistenţei medico-sanitare, finanţate din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate, îi scandalizează pe medicii de familie. Principalele motive sunt: decontarea serviciilor în medicina primară, informatizarea sistemului de evidenţă a pacienţilor şi obligativitatea de a lucra în centrele de permanenţă.

„Ne cred proşti"

Reprezentanţii medicilor de familie spun că absolut toate articolele din noul contract-cadru sunt absurde şi că pacienţii vor avea cel mai mult de suferit.
„Toate articolele acestui contract sunt prost gândite şi redactate. Contractul loveşte direct în pacienţi şi pe noi medicii ne iau de fraieri" afirmă Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie- filiala Galaţi.

Principalele nemulţumiri ale medicilor sunt legate de finanţare. Fie că este vorba despre „sporul de rural" sau „bugetul orientativ", medicii de familie nu sunt de acord cu acestea.

„Conform noului contract, în 2011, veniturile unui medic de familie vor scădea cu 30 - 40% faţă de anul trecut. O altă neregulă este dispariţia sporului de rural. Este o anomalie, ca medicii care lucrează la ţară să nu mai primească aceşti bani", afirmă Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

„Bugetul orientativ se referă la acele sume alocate pentru medicamente compensate şi gratuite. Există marele risc ca aceşti bani se se termine în prima lună sau mai repede. Ce facem după ? Se îngrădesc drepturile pacientului", mai spune doctorul Mărăşescu.

Conform datelor furnizate de către Colegiul Medicilor, în ultima perioadă 140 de medici au solicitat atestatele de liberă practică, pentru a pleca în străinătate. Jumătate dintre aceştia sunt medici de familie. Doctorul Mărăşescu anunţă că în curând va avea loc un val de cereri pentru obţinerea acestor acte.

„Nu semnăm nimic"

„Ne scad veniturile an, de an. Acum vor să ne penalizeze dacă nu mergem la centrele de permanenţă. Ei bine, nu vreau ! Trebuie să ne ocupăm de informatizarea sistemului, cumpărând totul din banii noştri. Eu nu semnez contractul. Tinerii pleacă din ţară, iar noi cei pentru care este prea târziu, nu semnăm", declară şi dr. Jana Cavalioti, medic de familie.

CITEŞTE ŞI:

Medicii de familie din Vrancea oferă consultaţii prin telefon/Vezi aici cum poţi primi sfaturi şi cât te costă acest serviciu

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite