Restructurările din Poliţie lasă şcolile gălăţene la mâna golanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceele „Metalurgic" şi „Dumitru Moţoc", cele mai expuse riscului, caută „soluţii private".Unii dintre directori spun chiar că vor apela la modificări ale fişei postului pentru maiştri şi chiar pentru profesori, care ar putea păzi poarta.

Efectele Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63/2010, privind restructurările din sectorul bugetar, lasă şcolile pradă delicvenţei. Niciun poliţist comunitar nu va mai rămâne în unităţile de învăţământ după 15 septembrie, având în vedere că de la această dată două treimi dintre aceştia vor fi concediaţi.

Primăria caută soluţii

Deşi municipalitatea se chinuie să găsească soluţii cât de cât viabile, reprezentanţii şcolilor cu infracţionalitate mare îşi fac deja griji.

„Pentru noi Poliţia Comunitară a fost un veritabil partener. Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.

Dacă până acum cele două corpuri ale liceului erau păzite de patru gardieni publici, de acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie - şi una chiar ieftină - pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini.

„Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi consiliului părinţilor", mai spune Mirela Onişor.

„Eu una nu voi da înapoi dacă mi se va cere. Nu ştiu alţii ce vor face, dar nu toţi văd cu ochi buni această propunere, mai ales după ce au rămas fără un sfert din salariu", spune Luminiţa Zegrea, profesor la Liceul Metalurgic.

image

Cele mai multe probleme apar de regulă în zona de la intrarea în liceu, zonă pe care şoferii de maxi-taxi au transformat-o în staţie de autobuz. Din acest motiv, de multe ori paznicii fac greu diferenţa între oamenii din interiorul liceului şi trecători.

Multe probleme apar şi din cauza locatarilor celor trei cămine din imediata apropiere, mulţi dintre ei oameni disperaţi că au rămas fără locuri de muncă şi care-şi găsesc alinarea în alcool.

Un alt liceul aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc". Însă la Moţoc, pe lângă cei patru poliţişti comunitari, mai prestau servicii de pază şi oameni de la o firmă privată.

„Poliţiştii comunitari aveau ca arie de acoperire patru clădiri şi 1.500 de elevi. Vă daţi seama că acum va fi mult mai greu să ne descurcăm", spune directorul liceului, Anca Diculescu.

Soluţia privată

Liceul se pregătea să renunţe la serviciile firmei private de pază, pentru care cheltuia lunar 2.800 de lei.

„Acum cred că vom reînnoi acest contract pentru că tocmai ne pregătim să deschidem un nou cămin, la cererea elevilor veniţi din mediul rural sau din alte oraşe", mai spune directorul Liceului „Dumitru Moţoc".

Poliţiştii, transformaţi în paznici

Potrivit autorităţilor, poliţiştii comunitari disponibilizaţi au posibilitatea să se transfere la o firmă de pază.

„Încă nu ştim care e firma repectivă, dar va fi stabilită joi (N.R. astăzi) când ne vom întâlni cu primarul şi vom pune totul la punct. Toţi care doresc se pot duce acolo, sunt destule locuri", spune Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi. Afirmaţiile acestuia au fost întărite şi de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

În ceea ce priveşte salariile poliţiştilor deveniţi agenţi de pază, acestea vor fi plătite tot din buzunarul primăriei, pe baza contractelor încheiate între firma de pază şi municipalitate.

VOX : „Dacă nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă", Mirela Onişor, profesor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite