Restaurantele vor să treacă peste criză cu preţuri de cantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile sunt ceva mai mici, iar meniul fix este din ce în ce mai la modăÎmprumutând ideea europenilor, proprietarii restaurantelor au lansat oferta zilei la preţ fix astfel încât două feluri de mâncare şi desert ajung să coste între 10 lei şi 19,5 lei.

După ce criza a ajuns în buzunarele clienţilor, patronii localurilor s-au văzut nevoiţi să facă eforturi pentru ca afacerea să nu le intre în picaj. Iar ideile n-au întârziat să apară.

Decât să reducă preţurile şi să rişte pierderi majore, cele mai multe restaurante au preferat să ofere la aceiaşi bani mai multă mâncare. Aşa se face că, în prezent, masa de prânz, în oraş, cu două feluri şi desert costă cu aproape 50% mai ieftin decât o singură porţie de mâncare în urmă cu câteva luni.

La noi meniul zilei se vinde cu 19,5 lei. De aceşti bani clientul primeşte, la alegere, o ciorbă şi o porţie de felul II. Preţul este avantajos în condiţiile în care, spre exemplu, dacă ar comanda doar o porţie de friptură ar plăti 32 de lei", a explicat Alexandru Bejenaru, şef de sală la Horse Shoe.

Ideea a dat rezultate, majoritatea patronilor precizând că au în fiecare zi sute de gălăţeni care doresc meniul zilei pentru masa de prânz.

Vin să mânânce nu doar oamenii cu bani ci şi simpli salariaţi, de la agenţiile imobiliare, bănci, etc", a menţionat Ecaterina Radu, bucătar şef la Roma Antică.

Clienţii sunt, se pare, destul de atraşi de acest sistem.

„Mânânc des în oraş. Acum este avantajos, mai ales dacă comanzi meniul zilei. Sunt obişnuită cu ofertele, pentru că şi eu lucrez la un restaurant", ne-a mărturisit Simona Petrea.

Două feluri de mâncare şi desert la 10 lei
Cel mai ieftin meniu al zilei care poate fi servit la masa de prânz costă 10 lei. Cu aceşti bănuţi se poate mânca în mai multe restaurante din oraş, intervalul orar în care se poate cumpăra meniul zilei fiind 11.00-17.00.

Oferim clienţilor mai multe variante de meniu. Spre exemplu, au de ales între ciorbă de văcuţă, de porc sau supă de pasăre pentru primul fel şi varză cu costiţă de porc, friptură de porc la tavă, ostropel de pasăre la felul II. La urmă, clienţii pot servi şi un desert. Preţul este de 10 lei", a declarat Elena Gaiu, şef de sală la Continental.

Cu aceeaşi sumă se poate mânca un prânz şi la Cozy. Restaurantul are doar câte o variantă de meniu, care însă este schimbată în fiecare zi.

Pentru astăzi (miercuri, 25 noiembrie, n.r) oferim ciorbă de cartofi cu costiţă afumată de porc şi ciulama de pui cu smântână. Mămăliguţă şi o chiflă", a spus Costel Ciorici, reprezentant Cozy.

Meniuri cu specific

Pentru a satisface pofta gurmanzilor, au fost lansate meniurile cu specific. Spre exemplu, la „Roma Antică" se pot mânca specialităţi italiene. La Horse Shoe poţi mânca specialităţi englezeşti.
Servim chiar şi micul dejun. Spre exemplu, irish breakfast, care presupune trei ouă ochiuri cu bakon, şuncă presată, cârnaţi şi ciuperci la tigaie. Oferim şi un ceai negru. Preţul total este de 17,5 lei, iar meniul este disponibil între 10.00 şi 15.00", a mai precizat Alexandru Bejenaru, şef de sală la Horse Shoe.

Mâncare de post la meniul zilei
Intrarea în Postul Crăciunului i-a determinat pe bucătari să se adapteze la obiceiurile culinare tradiţionale ale clienţilor. Evident, meniul zilei în varianta cu mâncare de posta fost imediat „aruncat" în piaţă.

De exemplu, la Continental se poate servi ciorbă de legume şi iahnie de fasole, iar Cozy oferă meniul zilei doar la cerere, cu livrare la serviciu sau acasă. Pentru ieri, clienţii puteau mânca salată de vinete, salată orientală fără ou, fasole bătută, zacuscă de vinete, caşcaval de post pane cu roşii, ceapă şi cartofi pai, mâncare de ciuperci. Preţul unei porţii este între 5 şi 13 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite