HUMAN STORY/ "Reporter de eveniment” în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Roman a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trafic de droguri. Deţinutul şi-a dorit să ajungă antrenor de handbal dar viaţa i-a rezervat inedita experienţă a jurnalismului în detenţie.

Nu merge la incendii, accidente de circulaţie, jafuri la bănci sau alte evenimente care ţin în priză un reporter de eveniment adevărat, lui îi revine misiunea de a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în Penitenciarul Galaţi.
 
Pasionat de poezie


Florin Roman, în vârstă de 26 de ani, din Brăila,  era pe cale să devină ceea ce-şi dorea, antrenor şi profesor de hanbal, când a ajuns în închisoare. A fost condamnat pentru trafic de droguri, la şase ani de detenţie şi este încarcerat de peste un an şi zece luni. Cu activitatea redacţională a luat contact pentru prima dată  în timpul liciului, însă acum, la publicaţia penitenciarului, „Intervalul”, a avut ocazia să-şi pună în valoare înclinaţia pentru scris. Florin este responsabil pentru rubrica Eveniment.

„Când spun eveniment mă refer la vizitele Presfinţitului Arhiepiscop, la Ziua Îndrăgostiţilor, 8 Martie, Paştele care se apropie. Toate programele derulate în cadrul sistemului educaţional. Avem un calendar al activităţilor şi acestea trebuie făcute cunoscute”,  afirmă „reprorterul” de la ziarul Penitenciarului Galaţi.
 
Florin Roman este şi bibliotecarul închisorii.

„La bibliotecă avem aproape 7.000 de cărţi în gestiune. Colaborăm foarte bine cu Biblioteca V.A. Urechia. Fac efectiv munca unui bibliotecar”, mai spune tânărul.

Vorbind despre viaţa sa din închisoare Florin spune că a făcut alegerea cea mai bună când s-a hotărât să lucreze pentru revista penitenciarului.

„Sunt privit bine datorită activităţii mele. Atât de cadre cât şi de colegii din camere. În acelaşi timp sunt şi unii care nu văd bine asta. Pare puţin ciudat şi în acelaşi timp sensibil. Un băiat la 1,84 metri, 100 de kilograme să compună poezii. Asta simt, asta fac”, mărturiseşte Florin Roman.

„Puşcăria pentru mine este o lecţie de viaţă. Este un pas în viaţa mea. Nu ştiu dacă este înainte sau înapoi. Este unul de reabilitare. Mi-a fost oarecum greu să mă acomodez. Aici trebuie să te supui unui program, unor reguli”, mai spune reporterul Florin Roman.

Cât despre planurile sale de viitor, acestea sunt simple şi sincere. „Când ies vreau să dau licenţa. Eu sunt profesor şi antrenor de handbal, asta e calificarea mea. Vreau foarte mult să-mi întemeiez şi o familie. Asta vreau să fac când ies de aici”, explică optimist tânărul din spatele gratiilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite