Reportaj - Blestemul satului Băleni. 5% dintre locuitori suferă de handicap sever

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5% dintre săteni au certificate de handicap, în special pentru afecţiuni locomotorii. Sătenii spun că satul este sub un blestem vechi, în vreme ce autorităţile sanitare pun problemele în special pe seama apei poluate.

Satul Băleni, România. Peste 5% din populaţia suferă de handicap sever. Peste 100 de oameni, de toate vârstele. Este cea mai mare pondere de persoane cu handicap, raportat la populaţia totală, din tot judeţul Galaţi.

Trei ipoteze

Sunt mai multe explicaţii pentru a această situaţie. Prima ar fi ce a sătenilor, care bănuiesc că rudele lor s-au născut cu probleme din cauza unui vechi blestem. Însă nimeni nu poate explice cine a aruncat urgia pe capul lo şi de ce.

O altă explicaţia, cea medicală, este ceva mai simplă: apa poluată de chimizarea intensivă a agriculturii.


Însă dincolo de o posibilă dispută între superstiţie şi ştiinţă descoperim şi o a treia explicaţie: cea demografică.

Deschiderea pe piaţa occidentală a muncii a făcut ca tinerii şi tinerele să plece din comuna natală. Astfel, la Băleni au rămas doar oameni de vârsta a treia şi suferinzii.

A căror pondere în populaţia totală, firesc, a tot crescut.

Supravieţuire cu 12 lei pe zi

Unele dintre cazuri sunt de-a dreptul dramatice.

Tudoriţa Marin are grijă de sora sa, în vârstă de 52 de ani, Lila, şi primeşte 400 de lei pe lună. 12 lei pe zi! Din aceşti bani trebuie să aibă grijă de bolnavă: să o hrănească, să o îmbrace, să îi ia medicamente. Tudoriţa Marin spune că de-abia îşi poate achita cheltuielile pentru întreţinerea surorii sale şi că doar medicamentele costă 4-5 sute de lei pe lună.

Noi trăim din pensia soţului meu, care ia 600 de lei şi din alocaţia Lilei. De multe ori intrăm în banii pentru mâncare, pentru a-i plăti medicamentele. Nu ştiu ce se va întâmpla dacă ne vor reduce şi mai mult veniturile prin aceste tăieri de la buget", povesteşte cu lacrimi în ochi femeia.

Alt caz, aceeaşi problemă financiară!

Anica Miron are grijă de Olga, sora sa, în vârstă de 40 de ani. Aceasta are o problemă încă de când s-a născut: creierul mic îi este afectat.

Acum , după aceste reduceri, primesc 420 de lei. Este bătaie de joc. Numai medicamentele, fără mâncare sau alte cheltuieli ne ajung la 400 de lei. Eu sunt văduvă, acesta este singurul meu venit. Locuim cu părinţii şi este foarte greu să ne descurcăm", spune Anica Miron.

Primarul localităţii, Lică Oprea a estimat încă de la începutul anului că vor fi probleme cu asistenții persoanelor cu handicap, întrucât apar din ce în ce mai mulți cu certificate de handicap grav, iar sumele alocate pentru acest an sunt sub cele din prognoza de buget.
Cheltuielile anuale ale comunei, numai pentru persoanele cu dizabilităţi se ridică la peste 130.000 de lei.

Un chin la alegeri!

La ultimele alegeri peste 80 de cetăţeni cu drept de vot din comuna gălăţeana Băleni au solicitat urna mobilă.
Cei mai mulţi dintre solicitanţi sunt persoane bătrâne, care nu se pot deplasa la niciuna dintre cele două secţii de votare amenajate de regulă în comună.

Persoane paralizate de ani de zile, oameni în cărucioare cu rotile sau femei cu picioarele umflate din cauza diabetului, cam aşa arată lista celor care solicită urna mobilă la fiecare scrutin electoral.

Numarul celor care au solicitat urna mobilă a fost la vremea respectivă un record pentru judeţul Galaţi, dat fiind faptul ca în Băleni există sub 2.000 de persoane cu drept de vot.

Cei care au solicitat urna mobilă şi au votat sunt mulţumiţi că au reuşit să-şi exercite acest drept constituţional, mai ales ca unii sunt imobilizaţi de ani de zile la pat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite