Afacerile "Rent-a-car", tamponate de criză: "Indienii şi olandezii, clienţii de bază, au devenit brusc zgârciţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe maşini de închiriat zac în parcări
Cele mai multe maşini de închiriat zac în parcări

Cele mai multe firme care mai închiriază maşini au fost nevoite să reducă tarifele pentru a mai prinde clienţi. Multe dintre ele au returnat firmelor de leasing o parte din maşinile deoarece nu mai aveau bani să plătească ratele.

Perioada înfloritoare a firmelor care se ocupă de închirierea maşinilor a cam apus, multe dintre ele fiind serios afectate de criza economică. Deşi, în Galaţi, nu erau multe astfel de firme (noi am identificat cinci), concurenţa pe piaţa locală fiind deci rezonabilă, administratorii acestora se gândesc serios să se reprofileze.

Administratorul firmei "Just Prof 1" SRL Galaţi, Mariana Ungureanu, este complet dezamagit de evoluţia pieţei închirierilor auto şi se gândeşte chiar să renuţe la afacere şi să se orinteze către alt domeniu.

"Anul 2009, a fost mort din punctul acesta de vedere. Am dat tarifele în jos chiar şi cu 30%, dar degeaba. Nu prea mai sunt clienţi. Au plecat şi cei care făceau parte din firmele care lucrau cu Mittal Steel, au plecat şi colaboratorii străini din Damen, iar turismul este aproape inexistent în Galaţi", afirmă administratorul firmei, Mariana Ungureanu.

Şi la „Automaxim" srl, criza şi-a făcut simţită prezenţa. Administratorul acesteia, Sandu Irimia, a fost nevoit să returneze firmei de leasing patru din cele 26 de maşini pe care le avea. A redus şi tarifele cu 25%, dar clienţii tot nu s-au înghesuit la uşa firmei. Sandu Irimia pune şi el această scădere a numărului solicitărilor în seama plecării multor angajaţi olandezi din Şantierul Naval Damen, dar şi pe seama gălăţenilor care muncesc în străinătate şi care veniţi în vacanţa de iarnă, din cauza crizei n-au mai închiriat maşini.

"În prezent, am un grad de solicitare mai mare, deoarece numărul maşinilor este mai mic", constată nemulţumit patronul firmei Automaxim. Acesta încearcă să rămână optimist şi mai spune că totuşi anul 2010 a început ceva mai bine şi că încasările din ianuarie nu au fost la fel de slabe ca ianuarie 2009.

La Autonom ni s-a spus că efectele recesiunii economice nu au fost la fel de severe deoarece firma are o reţea naţională de „rent-a-car".

"Piaţa închirierilor auto este în strânsă legatură cu industria de turism, care, în 2009, a scăzut foarte mult (în jur de 25% din estimările noastre). În ciuda acestui fapt, anul trecut, compania noastră a înregistrat o uşoară creştere de 15%, comparativ cu 2008, în principal datorită contractelor încheiate cu clienţi persoane juridice din ţară sau locale. În ceea ce priveşte preţurile, acestea au rămas neschimbate în 2009. Mai mult, am continuat achiziţionarea de maşini, adăugând peste 100 de autoturisme noi flotei existente", spune Elena Păltinuş, directorul agenţiei Galaţi a Autonom.

În continuare, cele mai căutate maşini sunt Matiz şi Logan, ale căror preţuri se încadrează între 16 şi respectiv 25 euro pe zi, cu toate taxele incluse. Asta nu înseamnă firmele nu pot pune la dispoziţia clienţilor şi maşini din clase superioare. Un Fiat Linea sau o Skoda Octavia costă 35 de euro pe zi, iar un Fiat Bravo, Renault Megane sau pel Astra Caravan poate ajunge chiar şi la 45 de euro. Doritorii pot opta şi pentru maşini cu opt locuri, contra unei sume de cel puţin 70 de euro pe zi.

Taxă de garanţie e obligatorie

La toate firmele care închiriază maşini, taxa de garanţie este obligatorie. Garanţia va fi utilizată pentru penalizare, în cazuri de distrugeri, furturi sau pierderi ale documentelor ori ale cheilor autoturismelor. La "Automaxim" de exemplu, această taxă variază între 200 - 400 euro, iar la Autonom, între 150 şi 500 de euro.

Garanţia solicitată va fi returnată la recuperarea autoturismului în deplină integritate şi bună stare de funcţionare cu toate documentele, accesoriile şi echipamentele din dotare, asa cum a fost predata. Alte firme solicită „asigurare de responsabilitate zero", care variază între trei şi 20 de euro pe zi, în funcţie de model. In acest caz, nu mai este nevoie de garanţie", spun cei de la firmă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite