Rembrandt de Galaţi – cetăţean de onoare în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Popa lucrează zile întregi la un portret. Foto: Cosmin Costache
Laurenţiu Popa lucrează zile întregi la un portret. Foto: Cosmin Costache

Pictorului gălăţean Laurenţiu Popa i s-a recunoscut astfel implicarea în promovarea picturii în oraşul Porto Sant'Elpidio

Aprecierea autorităţilor oraşului italian Porto Sant'Elpidio faţă de pictorul gălăţean Laurenţiu Popa s-a materializat zilele trecute prin conferirea titlului de cetăţean de onoare pentru „Rembrandt de Galaţi", aşa cum este el alintat de prietenii artişti.

Italienii îl răsplătesc astfel pentru micuţa şcoală de pictură înfiinţată în oraş, acolo unde, copii sau adulţi, pot deprinde gratuit tainele picturii în tehnici Rembrandt.

„Împreună cu alţi trei profesori de desen din oraş am învăţat sute de oameni să picteze, fără să le luăm niciun ban", spune modest Laurenţiu Popa. Titlul de cetăţean de onoare îi conferă acestuia şi dreptul de a obţine, oricând doreşte, cetăţenie italiană.

Pictorul gălăţean nu este încă interesat de acest lucru pentru că este pe cale să obţină un spaţiu la parterul Hotelului Intercontinental din Bucureşti, unde împreună cu Luiza Ciolac, de la Uniunea Naţională a Artiştilor din România, vrea să facă o mini-şcoală de pictură.

„Avem avantajul că acolo, pereţii sunt din sticlă şi oricine de afară poate să urmărească ce facem noi. Mai sunt acolo şi alţi artişti", spune Laurenţiu Popa.

Pictorul din Galaţi are şi o mare nemulţumire: le-a promis celor din Porto Sant'Elpidio că va face o expoziţie de pictură în care să prezinte scurta istorie a producătorilor de pantofi din oraşul de pe coasta Adriaticii. N-a reuşit deoarece a avut foarte multe comenzi din ţară.

„Promit că mă voi revanşa faţă de acei oameni minunaţi. Sper ca în primăvară să deschid acea expoziţie, la care cu siguranţă vor veni mulţi locuitori", spune Laurenţiu Popa.

Tânărul pictor gălăţean a pus umărul la restaurarea picturilor religioase din Mănăstirea Neamţ, iar apogeul l-a cunoscut în sala Rembrandt, de la Louvru, acolo unde a pictat câteva lucrări şi i-a uimit pe artiştii francezi.

Din acel moment, Laurenţiu a devenit oficial pictor care foloseşte tehnici Rembrandt, extrem de rar întâlnite în lume pentru că sunt destul de dificile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite