Profesorii vor recupera orele doar dacă vor fi plătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii revin mâine la cursuri, Foto: Bogdan Nistor
Copiii revin mâine la cursuri, Foto: Bogdan Nistor

Profesorii gălăţeni ameninţă că nu vor recupera orele pierdute dacă nu vor fi plătiţi. Concediul fără plată a afectat mai multe teze semestriale, şi va avea efecte şi asupra înscrierilor la Bacalaureat.

Poate cei mai fericiţi de pe urma aplicării legii 329/2009, privind reducerea cheltuielilor, vor fi copiii, care s-au ales cu o vacanţă prelungită de Ziua Naţională a României şi se vor bucura şi de o vacanţă de Crăciun timpurie, cu trei zile în plus.

Numai că, teoretic, bucuria lor ar trebuie să fie de scurtă durată, deoarece orele pierdute ar trebui recuperate. Din fericire pentru ei, profesorii nu par prea hotărâţi să recupereze zilele pierdute.

„Le vom recupera doar dacă vom fi plătiţi, asta trebuie să înţeleagă toată lumea", spune ferm preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu, sindicat cu peste 5.000 de membri la nivelul judeţului Galaţi.

Acelaşi lider sindical aruncă vina tot pe guvernanţi pentru haosul creat prin adoptarea acestei legi. „Nu trebuie să consideraţi că nu ne pasă de elevi şi de pregătirea acestora, dar trebuie să înţelegeţi că nu putem să venim la muncă fără să fim plătiţi. Dacă ei au semănat haos cu aceste zile de concediu fără plată, n-au decât să culeagă tot haos", a mai spus liderul sindical.

Dacă vor fi bani, orele vor fi recuperate

Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că n-are nicio implicare în acest subiect, problema fiind la nivel naţional.

„Noi am convenit, în Comisia paritară, ca aceste ore să fie recuperate, dar acum rămâne de văzut dacă vor exista banii necesari. Depindem de bugetul pe anul viitor. Dacă nu avem bani, nu putem să-i punem (pe profesori n.a.) să recupereze orele", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Din fericire, în aceste zile pierdute de elevi, nu erau programate examene importante. „Doar câteva teze, care vor fi reprogramate, cel mai probabil după vacanţa de Crăciun. Totul este să nu fie programate două tezte împortante în aceeaşi zi", a ţinut să mai precizeze Onuţ Atanasiu.

Ar mai putea fi afectate şi înscrierile pentru Bacalaureatul din acest an. Acestea sunt programate pentru 14-18 decembrie, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că le-au recomandat secretarelor din licee să asigure într-un fel continuitatea astfel încât procedura să nu fie perturbată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite