Ţara care îşi alungă campionii. O patinatoare din Galaţi a ales Germania pentru că România nu-i oferă nicio şansă de a face performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorina Iancu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic a terminat anul trecut cu media 10 şi cu o colecţie de medalii la patinaj viteză. Este creditată ca o mare speranţă a patinajului european şi există riscul să fie "adoptată" de o altă ţară din cauză că România nu-i oferă şanse de a face performanţă.

La doar nouă ani, ca mulţi alţi copii, Sorina Iancu s-a dus la Patinoarul Artificial din Galaţi. Acolo l-a întâlnit pe antrenorul Dorin Radu, singurul din Galaţi specializat în patinaj viteză, care i-a spus că poate face performanţă.

"Când mi-am pus prima dată patine, nici măcar nu mă puteam ţine pe picioare. Acum, chiar îmi place cum îmi vâjâie aerul pe lângă urechi, la peste 60 de km/h", spune râzând eleva de la Pedagogic.

În fiecare iarnă, de vreo şapte ani încoace, Sorina este nevoită să meargă în cantonamente şi la concursuri naţionale în Germania sau în Austria.

Aţi putea crede că am greşit când am scris "concursuri naţionale", dar să ştiţi că nu este nicio eroare.

"Din păcate, nicio pistă din România nu corespunde standardelor impuse de patinajul viteză. A existat cândva o pistă la Miercurea Ciuc, dar nu s-a mai investit nimic în ea şi nu mai poate fi folosită. În aceste condiţii, campionatele româneşti se desfăşoară în Germania. Este puţin ciudat, dar asta e", povesteşte campioana gălăţeană.

A strâns, de-a lungul celor opt ani de carieră sportivă nouă medalii de argint şi şapte de bronz.
Profesorii o admiră pe Sorina şi sunt înţelegători atunci când este nevoită să plece în cantonamente. De altfel, nici nu prea au ce să-i tolereze fetei pentru că este campioană şi la învăţătură.

"Anul trecut, am avut media generală 10 şi sper ca şi anul acesta să reuşesc aceeaşi performanţă", ne-a mărturisit Sorina.

Ca să nu mai vorbim că este cunoscută drept cea mai bună din clasă la franceză. Ar vrea chiar să meargă la Olimpiada de Franceză, dar îi este practic imposibil pentru că se desfăşoară în acelaşi timp cu Campionatele naţionale de patinaj.

Reţeta succesului? Are o colegă extrem de înţelegătoare, care-i dă mereu tot ce se predă la şcoală, are o mamă care o ajută să copieze materia predată şi, cel mai important, "prinde" esenţialul chiar din clasă.

Marele ei regret este că sunt mediatizate tot felul de non-valori din lumea sportului şi că, atunci când sportivii adevăraţi vin cu premii în ţară, nu-i întreabă nimeni nimic.

Vrea să facă un curs de antrenori de patinaj viteză şi să lucreze puşti de vârste mici. În paralel, ar vrea să urmeze în Franţa o facultate cu specializarea Relaţii internaţionale sau management.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite