Reclasificarea Ministerului Sănătăţii falimentează patru spitale gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua ierahizare a unităţilor sanitare cu paturi, făcută de minister, nu ţine cont şi de utilitatea acestora pentru comunităţi. Managerii spitalelor gălăţene din categoria 5M, cele mai slab cotate – TBC, Infecţioase şi Psihiatrie -  se tem că finanţarea nu va mai ajunge nici măcar pentru salarii.

Situaţia sistemului sanitar gălăţean devinde pe zi ce trece tot mai critică. Spitalul de Urgenţă se confruntă cu o lipsă acută de medicamente şi materiale sanitare. Alte spitale care până acum au reuşit să se menţină pe linia de plutire şi pacienţii acestora nu erau trimişi la farmacie, sunt îndreptate şi ele spre dezastru.

Ministerul Sănătăţii a finalizat de curând procesul de acreditare a spitalelor. Conform noii clasificări, două dintre spitalele gălăţene se încadrează în categoria 2M, două sunt catalogate 4M şi restul de patru au primit cea mai defavorabilă încadrare - 5M.

În cazul acestora din urmă, situaţia este de-a dreptul alarmantă. Conducerile lor solicitaseră categoria 2M, dar au ajuns pe ultima treaptă. O clasificare 5M presupune acordarea celei mai mici finanţări de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În această situţie gravă se află Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Maternitatea „Buna Vestire”. Toate cu un rol extrem de important în cadrul reţelei de asistenţă medicală.

„Aceste clasificări au fost făcute fără să avem vreo portiţă de scăpare. Am solicitat 2M, dar s-a hotărât din start că trebuie să fie 5M. Fără drept de apel. Vom avea de suferit, dar sperăm să ne descurcăm.Nu ştim deocamată cât va însemna această pierdere din buget, dar oricum, va fi una semnificativă. Vom munci mai mult, vom avea mai mulţi pacienţi, ca să putem să rezistăm”, spune Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Dacă în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie lucrurile sunt clare, la Boli Infecţioase conducerea unităţii încă mai speră într-o minune.

„Până nu se încheie contractul, nu putem spune ceva concret. Va fi o serie de negocieri cu CJAS şi sperăm să obţinem totuşi un buget bun”, spune şi Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Jale mare  şi la „Buna Vestire”

 „Pe noi nu ne caracterizează această clasificare. Şi noi, şi maternitatea de la Spitalul de Urgenţă operăm la orice oră. Acum avem linie de gardă pe anstezie în permanenţă. Suntem dezavantajaţi total. Bugetul va fi foarte prost”, declară Ana-Maria Hărăbor, directorul Maetrnităţii „Buna Vestire”.

Din primele calcule, retrogradarea de la categoria 2M, la 5M, presupune lunar o pieredere de finanţare de aproximativ 1.300.000 lei ( 13 miliarde lei vechi), conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Din primele calcule trecerea de la categoria 2M la 5M înseamnă lunar o pieredere de aproximativ 13 miliarde lei vechi, conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică.

„În aceste condiţii, la maternitate nu vor fi bani nici măcar pentru salarii”, spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Una dintre variantele cele mai la-ndemână pentru a scăpa de dezastrul financiar ar fi comasarea. Totuşi, o parte dintre managerii spitalelor nici nu vor să audă de aşa ceva.

„Nu ne gândim la aşa ceva. Ce să facem, să ne chinuim şi noi şi alţii. Comasarea cu un mamut ca Spitalul de Urgenţe, care oricum merge e minus nu este deloc o soluţie”, spune Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite