Rampele, “Everestul” persoanelor cu handicap: "Parcă vor să ne omoare, nu să ne ajute!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Însoţitorii persoanelor cu handicap din Vaslui muncesc gratis
Însoţitorii persoanelor cu handicap din Vaslui muncesc gratis

Destul de multe instituţii, magazine sau farmacii din Galaţi nu au încă astfel de rampe, iar cele existente nu respectă înclinaţia. Cu o toleranţă admirabilă, reprezentanţii persoanelor cu handicap spun că situaţia este mulţumitoare, faţă de cea din alte oraşe.

Deoarece s-au efectuat zeci de controale care au luat la puricat mai toate unităţile administrative şi spaţiile comerciale din oraş verificându-se existenţa rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, cele mai multe instituţii au intrat în legalitate. Au mai rămas însă câteva care nu vor nici în ruptul capului să rezolve problema.

Am luat la pas câteva astfel de magazine sau bănci şi am găsit destule nereguli, cu care am putut încropi chiar un "Top 5" negativ. Au mers cu noi Eugen Tudorel Bogdan, un tânăr în cărucior cu rotile, şi însoţitorul lui, Paul George Cristea.

Pe primul loc este, de departe, Poşta Centrală, de pe strada Alexandru Lahovary. Acolo nu există niciun fel de rampă prevăzută în Legea 448/2005, privind protecţia persoanelor cu handicap. Există în schimb o sonerie la care persoanele cu handicap sunt invitate să sune. Eugen Tudorel Bogdan a sunat şi s-a trezit repede cu un paznic din interior. "Ce doriţi?", l-a întrebat acesta. Când i-a spus că vrea să ajungă la unul dintre ghişeele din interiorul poştei, paznicul i-a tăiat-o scurt: "Nu se poate. Doar la coletărie, dacă vreţi".

Dacă o persoană cu handicap vrea să meargă la cabinetul stomatologic Ceradent, de pe strada 1 Decembrie 1918 are mari dificultăţi. "Am fost şi eu pe aici dar am fost nevoit să mă resemnez şi să îndur durerea de măsele când am văzut rampa", povesteşte Eugen Tudorel Bogdan".

Prin urmare, am plasat rampa de la această stomatologie pe un onorant loc doi în topul nostru. Angajaţii cabinetului spun că nu le-a permis spaţiul să construiască una mai accesibilă, deoarece ar fi pătruns pe trotuar, şi nici aşa nu ar fi fost corect.

Cele mai înclinate, la farmacii

Şi farmaciile sunt sperietoarea persoanelor cu handicap, altminteri clienţi fideli. Este cazul Farmaciei Flavipet, de la intersecţia străzii 1 Decembrie cu strada Tecuci. Unghiul de înclinaţie al rampei de aici este de aproape 45 de grade. Mai mult, odată ajuns sus, omul în cărucior cu rotile nu are nicio şansă să intre în farmacie deoarece distanţa dintre balustradă şi geam este extrem de mică. Nici angajaţii de aici nu ştiau foarte multe despre această rampă, dar au promis că vor remedia problema.

Cel de-al patrulea loc este ocupat de un salon de înfrumuseţare, situat pe strada Gheorghe Doja, foarte aproape de intersecţia cu strada Siderurgiştilor. De altfel, se pare că problema este comună pentru toate frizeriile sau saloanele de manichiură din Galaţi.

"Am găsit acest salon de pe strada Gheorghe Doja, dar să ştiţi că problema este generală. Niciuna nu are rampă pentru persoanele cu handicap. Noi nu avem voie să ne tundem sau să ne vopsim părul", spune Eugen Tudorel Bogdan.

Şi locul al cincilea este ocupat tot de o instituţie care nu are deloc rampă. Este vorba despre o instituţie bancară, "CEC Bank", situată în IC Frimu, pe strada Nae Leonard. "Nici banii nu putem să-i scoatem dela bancomat", spune tânărul în căruciorul cu rotile.

Mulţumiţi pe trei sferturi!

Preşedintele Asociaţiei Sporting Club, Vasile Cristea spune că, faţă de alţi ani, situaţia rampelor s-a îmbunătăţit. „Suntem cam la un nivel de mulţumire de 60-70%. Mai sunt probleme încă la farmacii", susţine Vasile Cristea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite