EXCLUSIV/Raiffeisen a pierdut terenul de sub bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţii Reiffeisen Bank Galaţi ar putea avea surpriza să constate că nu mai pot intra în clădire
Clienţii Reiffeisen Bank Galaţi ar putea avea surpriza să constate că nu mai pot intra în clădire

Una din moştenitoarele terenului pe care este construit sediul băncii a declarat că va apela la un executor judecătoresc pentru a bloca accesul în clădire.Decizia gălăţencei vine după ce reprezentanţii Raiffeisen Bank i-au promis plata unei chirii lunare de 1.300 de euro sau cumpărarea terenului la un preţ de 200.000 de euro.

Situaţie stupefiantă în cazul terenului ocupat de imobilul în care funcţionează Raiffeisen Bank Galaţi.

Moştenitoarele terenului în suprafaţă de 461,82 de metri pătraţi, Maria Manoliu şi Eugenia Budeanu, au câştigat dreptul de proprietate după 20 de ani de procese, iar acum vor să limiteze accesul în clădire, motivând că banca nu le-a plătit chirie şi nici nu a negociat un preţ pentru achiziţionarea terenului.

Discuţii între părţi au existat şi chiar s-a ajuns, la un moment, la un acord formal, dar acesta nu a fost respectat de Raiffeisen Bank.

Ne-au oferit o chirie de 1.300 de euro sau să le vindem terenul pentru 200.000 de euro. De vândut, nu o să-l vindem niciodată, dar ne puteau plăti chirie. Ne-au tot promis că ne vom întâlni pentru a stabili ceva concret, dar nu au mai venit", ne-a declarat Maria Manoliu, una dintre moştenitoarele terenului unde este construită banca.

Plăteşte impozit, dar n-are terenul

Primăria Galaţi nu pare interesată de faptul că proprietarii nu îşi pot folosi terenul şi le-au calculat un impozit, care, din 2003, cu tot cu majorări şi penalităţi de întârziere, totalizează 3.500 de lei. Asta în condiţiile în care Curtea de Apel Galaţi a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în privinţa retrocedării terenului abia în 2008.

Directorul PR de la Raiffeisen, Corina Vasile, ne-a declarat că banca nu este proprietarul imobilului unde are sediul filiala din Galaţi, ci are doar calitatea de chiriaş. Într-adevăr, negocierile s-au purtat prin intermediul lui Alexander Etienne Hergan, reprezentant al SC General Investment SRL Bucureşti.

Situaţia este destul de bizară. Până de curând clădirea aparţinea Raiffeisen, dar din motive pe care nimeni nu vrea să le explice a trecut în patrimoniul firmei bucureştene. Se pare, însă, că Raiffeisen este acţionară la General Investment SRL, deci e - în esenţă - chiriaşă în propriul imobil.

De asemenea se cuvine precizat că, pe o parte din terenul deţinut de Maria Manoliu, se află curtea interioară a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi (DGFP) şi calea de acces pentru maşina Trezoreriei.

Soluţia extremă, executarea silită

Punctul de vedere al conducerii DGFP este tranşant. „Moştenitorii au o hotărâre judecătorească definitivă, care le dă drept de proprietate asupra terenului şi ca atare nu este nimic de discutat. Zilele următoare, directorul general se va întâlni cu proprietara, pentru a stabili plata unei chirii", ne-a declarat purtătorul de cuvânt George Marinescu.

Maria Manoliu este decisă să determine cumva Raiffeisen să reacţioneze. „Vorbim cu un executor judecătoresc şi le blocăm accesul în clădire. Este pe terenul nostru şi nu pot să-l folosească ca şi cum nu am exista. Zilele următoare voi discuta cu un executor judecătoresc pentru a demara procedurile", ne-a declarat gălăţeanca.

Casa demolată, iar terenul „donat"

Povestea terenului situat pe strada Brăilei la numărul 31 este dramatică. Membrii familiei Manoliu au fost catalogaţi drept chiaburi, iar autorităţile comuniste au început să facă presiuni pentru a-i „convinge" pe proprietari să renunţe la teren şi la casă.

Deoarece nu au reuşit, organele de represiune le-au demolat pur şi simplu casa.

Când am venit de la şcoală, casa nu mai era. Mergeam uluită printre ruine. Până la urmă, mi-au forţat părinţii să facă un act de donaţie", susţine Maria Manoliu, care a urmat tradiţia familiei şi a devenit profesoară.

După un proces demarat în 1991 şi finalizat în 2008, familia redobândea dreptul de proprietate asupra terenului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite