REPORTAJ/Pensionarii se împrumută să treacă iarna cu bine:"Este trist, dar asta e ţara în care trăim!”(Galerie Foto+Video)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte
Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte

Lipsurile apasă greu pe umerii pensionarilor care au ajuns să împrumute câteva sute de lei pentru a avea cu ce să-şi cumpere murături şi zarzavat pentru la iarnă, lemne de foc sau medicamente. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns să trăiască la limita de jos a sărăciei, au pensii foarte mici, astfel că nicio bancă nu le dă posibilitatea să împrumute bani.

Singura lor nădejde rămâne Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor(CARP) Galaţi, care percepe o dobândă foarte mică.

Supravieţuiesc din credite

Pe nea’ Gheorghe Sasu (72 de ani) l-am întâlnit pe holurile sediului CARP Galaţi. Bărbatul a lucrat o viaţă ca şofer de autobuz şi are o pensie de doar 620 de lei. Banii nu-i ajung decât pentru acoperirea cheltuielilor la utilităţi. Aproape în fiecare an, solicită un împrumut pentru diverse necesităţi precum plata întreţinerii, medicamente sau mâncare.

VEZI GALERIE FOTO:

Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte

VEZI VIDEO

„Vreau să împrumut 500 de lei pentru a-mi face proviziile pentru iarnă. Trebuie să cumpăr zarzavat, ţelină, castraveţi, murături, varză. Din păcate, pensia nu-mi permite să acopăr aceste cheltuieli. Este trist, dar asta e ţara în care trăim! La copii mi-e ruşine să apelez”, ne-a spus Gheorghe Sasu.

Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte

Pe Petrica Dameş (74 de ani) am întâlnit-o în timp ce aştepta gânditoare la coadă să-i vină rândul. Deşi a muncit o viaţă întreagă, are o pensie de toată jena. "Mă descurc greu. Am nevoie de bani pentru alimente şi medicamente. Din păcate, lipsurile ne fac să apelăm la credite. Este singura şansă pentru a putea supravieţui”, a spus femeia.

O poveste mai tristă are Magdalena Balica care a cerut ajutorul Casei de Ajutor Reciproc pentru suma de 210 de lei:„Doresc să-i fac o slujbă de pomenire soţului meu. Pensia nu-mi ajunge şi vin în fiecare an aici. Plătesc în rate şi-mi convine”.

Pensionarii gălăţeni supravieţuiesc din credite, Foto: Bogdan Dimofte

La limita de jos a sărăciei

Situaţia dramatică prin care trec vârstnicii gălăţeni ne-a fost confirmată şi de Ionel Hâncu, preşedintele CARP Galaţi: „Cheltuielile sunt mai mari decât le aduce poştaşul lunar. Mulţi sunt bolnavi, au pensia mică, iar banii nu le ajung nici pentru mâncare”, spune acesta.

 "Daţi un leu pentru pensionarii săraci", Foto: Bogdan Dimofte

Pe primele opt luni ale acestui an la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi s-au înregistrat 11.020 de împrumuturi, în valoare totală de 21. 524.520 lei. Până la această dată, pe luna septembrie au fost acordate 1.455 de împrumuturi în sumă totală de 2.919.050 lei.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite