REPORTAJ/Gălăţenii sunt reticenţi în ceea priveşte acţiunea de colectare selectivă a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pubelele pentru colectare selectivă au fost amplasate în câteva zone ale Galaţiului , Foto:Bogdan Dimofte
Pubelele pentru colectare selectivă au fost amplasate în câteva zone ale Galaţiului , Foto:Bogdan Dimofte

Acţiunea de colectare selectivă a gunoaielor în oraş se loveşte de nepăsarea şi lipsa de informare a gălăţenilor. Deşi au fost montate în câteva cartiere containere speciale pentru materiale reciclabile, oamenii continuă să arunce resturile menajere pe unde apucă, susţine Ion Ionescu, directorul Serviciului Public Ecosal. 

O parte din cele 660 de containere igloo, unde fiecare gălăţean trebuie să depoziteze separat plasticul, sticla şi hârtia, au fost amplasate pe străzile municipiului, însă rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor autorităţilor.

Lipsa de informare

Puţini sunt cei care dau dovada că ştiu de ce le sunt puse la dispoziţie containerele colorate. Vina aparţine şi autorităţilor care, deocamdată, s-au mărginit doar la o campanie de educare în câteva şcoli generale şi lipit afişe în scările de bloc.

image

Ion Ionescu, directorul Serviciului Public de Salubrizare, invocă lipsa de educaţie a locatarilor: “Am găsit deşeurile amestecate total, deşi pe fiecare container scrie ce trebuie aruncat. Sunt oameni foarte supăraţi că am amplasat aceste pubele în faţa blocului lor. Un astfel de exemplu se întâlneşte pe strada Nae Leonard. A fost un scandal foarte mare. Locatarii continuă să lase sacii menajeri lângă containere şi refuză să colecteze selectiv. Am solicitat Poliţiei Locală să ia măsuri”.

"Gunoiul este aruncat la întâmplare. Nu se sinchiseşte nimeni să respecte legea.Oamenii sunt foarte comozi", ne-a spus, sub rezerva anonimatului, şoferul unei camionete Ecosal.

Sunt şi excepţii

Nu trebuie să generalizăm însă. Am întâlnit şi gălăţeni care sunt mândri că pot, în sfârşit, să colecteze selectiv. „Este un pas important pentru oraşul nostru. Ar trebui ca toţi oamenii să conştientizeze că este bine să colecteze selectiv. Nu trebuie facultate pentru asta, ci doar bun simţ şi respect pentru mediul înconjurător”, ne-a spus Sora Dumitru, 83 de ani.

Pubele colectare selectiva, Foto: Bogdan Dimofte

Până în acest moment, pubelele pentru colectarea selectivă au fost amplasate în 29 de locaţii, urmând ca în scurt timp să fie amplasate în toate cartierele.

"Sper ca în 15-20 de zile toate punctele de colectare selectivă să fie instalate.Campania de informare a început. Am lipit afişe în scările de bloc cu ajutorul asociaţiilor de proprietari şi am făcut campanii de informare în şcoli", ne-a spus Mircea Ostache, şeful Unităţii de Implementare Ispa.

În vederea colectării selective s-au achiziţionat 660 de containere igloo, 32 de containere subterane şi 528 de containere de 5,5 metri cubi.

Proiect de 23 milioane de euro

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.

Proiectul constă în închiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi, desigur, instituirea colectării selective a deşeurilor. Termenul de finalizare este 30 decembrie 2011.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite