REPORTAJ/Fenomen neobişnuit la Galaţi. Adidaşi atârnaţi pe cablurile electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii unui cartier din Galati au parte, de câteva luni, de o reţea de alimentare electrică decorată într-un mod cu totul inedit. Pe firele de electricitate sunt expuse zeci de perechi de pantofi sport şi tenişi. Această practică provine din rândul adolescenţilor din Statele Unite ale Americii.

Acţiunea se petrece în Cartierul Francezi din Galaţi, pe strada Regiment 11 Siret, iar adidaşii au fost agăţaţi în urmă cu câteva luni. De diferite culori şi mărimi, tenişii se înmulţesc pe zi ce trece. Dacă tinerii privesc această practică ca fiind una "la modă", locatarii spun că e de prost gust şi nu face cinste oraşului.

VEZI AICI FOTO

image

Teribilism sau proastă educaţie?

„Este o idee proastă, o aberaţie. Nu ştiu dacă să numesc teribilism sau proastă educaţie. Nu este ceva de laudă pentru oraşul nostru. Cred că sunt adolescenţi de bani gata, dacă îşi permit să-şi arunce încălţămintea. Văd că multe perechi sunt într-o stare foarte bună, mai merg purtaţi”,  spune Maria Foamete, în vârstă de 83 de ani.

image

„Sunt azvârliţi de o gaşcă de tineri din zonă. De distracţie fac asta. Probabil că nu au altă ocupaţie mai bună. Mi se pare prostesc. Asta mai lipsea în oraşul ăsta”, spune revoltată Ioniţă Maria, 70 de ani.

Alţi trecători privesc pur şi simplu uimiţi. Încă n-au aflat cine face asta si mai ales ce simbolizează. „Zilnic, trec pe aici şi mă întreb ce simbolizează. Cred că este un fel de competiţie, dar din punct de vedere social nu este în regulă. Mă întreb din ce familii provin aceşti adolescenţi. Mai degrabă i-ar oferi unor tineri mai necăjiţi”, ne-a declarat Vasile Dumbravă, profesor de matematică la Colegiul „Emil Racoviţă” din Galaţi.

Foto:Cosmin Costache

image

Am întrebat şi câţiva adolescenţi despre acest mod original de a decora cablurile electrice. Cu toţii sunt încântaţi de această iniţiativă: „Este o tradiţie preluată de la americani. Este originală, îmi place mult. Sper să se extindă şi în alte cartiere ale oraşului”, ne-a spus Marius, un tânăr de 20 de ani.

Iulian Aramă, directorul sucursalei Electrica Galaţi, ne asigură că firele de electricitate nu vor fi afectate: „Tinerii îşi aruncă pantofii pe firele electrice doar din amuzament şi, deocamdată, nu periclitează cablurile. Dacă vor fi probleme, vom interveni”.

Ce simbolizează

Obiceiul este preluat de la americani şi făcea, iniţial, trimitere la dependenţa de droguri sau reprezenta un mod de comemorare a cuiva decedat în încăierările dintre bande rivale: încălţările acestuia erau legate între ele şi aruncate cât mai sus, simbolizând astfel desprinderea de pământ şi apropierea de cer a respectivei persoane.

image

Mai târziu, a căpătat şi alte semnificaţii, precum parte a unui ritual de trecere: absolvirea unei şcoli, pierderea virginităţii, încheierea stagiului militar, căsătoria, sau începerea unei noi etape în viaţa cuiva.

În ţări ca Marea Britanie, Finlanda sau  Noua Zeelandă, aruncarea cizmelor este un sport cu tradiţie, (în Noua Zeelandă  existând chiar trofeul Cizma de aur, pentru concurentul care aruncă cel mai departe). 
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite