REPORTAJ/Cartierul Siret -oraşul-sat, fără şcoală, dispensar şi poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din cartier se simt neglijaţi de autorităţi. Foto: Corina Tătaru.
Oamenii din cartier se simt neglijaţi de autorităţi. Foto: Corina Tătaru.

Cartierul de peste Siret al Galaţiului este departe de a fi megalopolisul promis de autorităţi acum cinci ani.Oamenii îşi duc copiii la şcoală cu autobuzul ce vine la 30 de minute, fac cumpărături o dată pe săptămână şi se roagă într-o „biserică" de parter de bloc.

Au trecut cinci ani de când autorităţile tăiau cu fast panglica inaugurală pentru primele blocuri din „Dimitrie Cantemir", cartierul de peste Siret. Între timp, în ciuda faptului că s-au construit noi şi noi blocuri, zona este departe de ceea ce se anunţa, adică un fel de megalopolis care să apropie cele două oraşe vecine - Galaţi şi Brăila.

image

Cartierul lipsurilor

Singura legătură cu oraşul (pentru cei care nu au maşină sau nu se încumetă să facă pe jos cei patru kilometri până la intrarea în Galaţi) o reprezintă cele două autobuzeTransurb (10 şi 17) care vin cam la 30 de minute.

În singura staţie amenajată ăn zonă nu ai de unde cumpăra bilete. De altfel, nicăieri în cartier nu se găsesc. „Până în urmă cu ceva timp, puteam să cumpărăm bilete de la şofer. Acum nu mai putem. Riscăm să fim amendaţi de-aiurea", spune Mariana Coman, locuitoare a cartierului.

Explicaţia şoferului unui autobuz Transurb este dezarmantă: „Sigur vor avea şi un chioşc de bilete, dar până atunci noi vrem să-i obişnuim ca aşa cum îşi cumpără pâine de seara din oraş, să-şi cumpere şi bilete de autobuz".

Cei peste 1.000 de oameni care locuiesc din cartier nu au la dispoziţie nici şcoală, nici grădiniţă, nici dispensar, nici poliţie. Nimic!

image

„Nu avem nimic aici în cartier. Este mai rău ca la ţară. Îmi duc copiii în fiecare zi cu autobuzul. Pe unul îl las la grădiniţă, pe celălalt la şcoală. N-ar fi o problemă, pentru că pot să aştept autobubuzul, dar mă întreb pe timp de iarnă cum va fi", spune Adina Teleaşcă, mamă a doi copii.

Dacă au nevoie de intervenţie medicală oamenii merg la cabinetele din oraş sau sună la la 112.

Ajungem acolo cam în 14-15 minute, cu girofaruri şi semnale acustice. Este cam departe, dar n-avem ce face", spune directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Mihai Polinschi.

Parcuri nu au, biserică nici atât.

Bine că avem undeva la parterul unui bloc o capelă unde putem să ne rugăm", povesteşte o altă locuitoare din Cartierul Cantemir.

O altă mare problemă este cea legată de buletinele de identitate. Locatarii celor peste 250 de apartamente nu au nici astăzi buletine cu adresa unde locuiesc, din motive pur birocratice: cartierul ţine de Galaţi, dar este pe teritoriul judeţului Brăila.

Oamenii din cartier se simt neglijaţi de autorităţi. Foto: Corina Tătaru.
Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite