News Alert/ Protest spontan la Protecţia Copilului Galaţi: „Ne este ruşine că suntem români!”VIDEO/FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la Protecţia Copilului Galaţi şi-au strigat nemulţumirile în curtea unităţii
Angajaţii de la Protecţia Copilului Galaţi şi-au strigat nemulţumirile în curtea unităţii

Circa 300 de angajaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi au declanşat, astăzi, în jurul orei 12.00, un protest spontan în curtea instituţiei, nemulţumiţi de faptul că li s-au înjumătăţit salariile şi banii nu le mai ajung să trăiască decent.

VEDEŢI AICI GALERIE FOTO

Strigăte de disperare la Protecţia Copilului Galaţi. Oamenii au ajuns la limita răbdării şi spun că nu mai pot trăi cu salarii de 400- 500 de lei pe lună. Protestatarii l-au huiduit  pe preşedintele Traian Băsescu şi au afişat pancarte cu mesaje precum: „În ţara lui Băsescu şi Boc, copiii sunt pe ultimul loc”, „Pe copiii noştri cine îi protejează?”, „Să trăiţi bine ca şi noi, domnule Băsescu!”, „Jos Băsescu!”.

„Hoţii”, „Vrem să muncim, nu să cerşim”, „Jos Guvernul”, „Jos Băsescu” au strigat angajaţii.

Bujeniţă

Îmi pare rău că sunt român!

Iolanda Bujeniţă, consilier la Protecţia Copilului, ne-a aratat fluturaşul de salariu. Incredibil, femeia încasează, lunar, un salariu de doar 274 lei.

„Am un credit la bancă şi nu am mai putut plăti ratele lunare. Din acest motiv mi-au pus poprire pe salariu. Acum iau în mână 274 de lei, după 20 de ani vechime. Am un băiat student în anul III la Arhitectură, la Iaşi, şi nu am cum să-l ajut.  Am ajuns bătaia de joc a guvernanţilor. Asistenţa socială este sub nivelul de trai. Plâng cu fluturaşul în mână. Suntem nişte nenorociţi. Sincer vă spun că a ajuns să-mi fie scârbă de guvernul ăsta. Cu regret vă spun că îmi pare rău că sunt român”.

Nu au cu ce plăti facturile

În aceiaşi situaţie critică se află şi Aurora Zanfirache, referent la Protecţia Copilului: „Ne-au scăzut salariile cu 70%, ne-au luat  alocaţia de hrană. Dintr-un salariu de 1.200 lei am ajuns acum să iau în mână doar 500 de lei. Am un băieţel la şcoală şi nu am avut cu ce să-i cumpăr rechizitele. Mi-a dat tata dintr-o amărâtă de pensie. În halul ăsta am ajuns. Nu reuşesc să-mi plătesc datoriile la stat, facturile lunare. O să vină să-mi taie curentul electric, gazul. Nu cerem dreptul nostru, să ne facă salariile cum erau înainte de reducere”.

Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu!

„Este genocid social. Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Cu regret vă spun că îmi pare rău că sunt român. Am ajuns să mănânc doar doi covrigi pe zi", a adăugat cu durere în voce femeia.

„Am un salariu de 500 de lei, am copii, rate la bănci. Nu avem cu ce să mai trăim. Aveam copilul la secţia Artă Populară la „Centrul Cultural Dunărea de Jos” şi  l-am retras din cauză că nu am avut cu ce plăti înscrierea”, povesteşte cu amărăciune în voce, Oana Bercaru.

Protecţia Copilului Galaţi

„După 27 de ani de muncă am un salariu de toată jena: 700 de lei. Am studii superioare. Sunt disperată şi nu ştiu încotro să apuc. De ce îşi bat joc de noi?”, se întreabă disperată şi Carmen Şerban, referent în cadrul DGASPC Galaţi.

Zanfirache Aurora

Aurora Zanfirache, referent

La protest au participat asistenţi maternali, dar şi persoane cu handicap.

Ioana Voicu a venit tocmai din comuna Oancea cu Toader Nicolae, un vecin de-al său, aflat în scaun cu rotile.

"Omul acesta este operat la cap, este paralizat şi am venit cu el la comisie. Soţia lui este şi ea la pat, sunt vai de capul lor. Statul îşi bate joc de ei", ne-a mărturisit femeia.

Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi, ne-a declarat că solicitările protestatarilor vor fi înaintate către Prefectura Galaţi.

image

„Este un protest spontan, de solidaritate cu restul colegilor din ţară. Oamenii solicită renunţarea  reducerii cu 25% a salariilor şi neaplicarea hotărârii 967/2007, apărută la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, ei cer să nu se mai reducă personalul şi să se renunţe la un proiect care se referă la persoane cu handicap şi însoţitori. Angajaţii din DGASPC au un venit mediu de 717 lei. Revendicările lor vor fi înaintate către Prefectură”, ne-a declarat directorul general al DGASPC Galaţi.

„Cu siguranţă, copiii din centrele de plasament nu vor avea de suferit”, a ţinut să precizeze Manon Cristoloveanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite