Protest spontan: 100 de dascăli gălăţeni refuză să mai intre la ore până când nu-şi vor primi mărirea salarială câştigată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii din patru şcoli şi patru grădiniţe aflate în comuna gălăţeană Lieşti şi-au câştigat în instanţă dreptul de a primi salariile majorate cu 37% aşa cum a fost votată Legea 221 din 2008 în Parlament şi promulgată apoi de preşedintele Traian Băsescu.

Cadrele didactice de la opt unităţi de învăţământ din nordul judeţului Galaţi au declanşat un protest spontan vineri seară şi declară că sunt decise să nu intre nici săptămâna viitoare în sălile de clasă pentru că nu primesc majorarea salarială aprobată prin lege în anul 2008.

Profesorii din patru şcoli şi patru grădiniţe aflate în comuna gălăţeană Lieşti şi-au câştigat în instanţă dreptul de a primi salariile majorate cu 37% aşa cum a fost votată Legea 221 din 2008 în Parlament şi promulgată apoi de preşedintele Traian Băsescu.

Mai mult, cadrele didatice din aceste unităţi de învăţământ au primit lefurile majorate pentru câteva luni, asta până când Ministerul Educaţiei a trimis Corpul de Control.

"Nu ne mai dau aceste salarii pe care le-am câştigat în instanţă, avem o decizie irevocabilă şi definitivă. Este un abuz", ne-a declarat Lidia Antoniu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

Ca răspuns la această decizie a Ministerului Educaţiei de a nu mai permite profesorilor să încaseze salariile majorate conform legii 221 din 2008, dascălii nu au mai intrat la cursurile din partea a doua a zilei de vineri.

"Este un conflict spontan, cadrele didactice nu au intrat la ore şi este posibil să nu intre la ore nici luni. Totul va depinde de dascăli.", ne-a explicat Dumitrel Stan, liderul de sindicat din Lieşti.

"Oamenii au primit salariile în luna decembrie 2009 fără majorările prevăzute de Legea 221/2008, dar, în ianuarie, au făcut încadrările prevăzute de Legea 330/2010 luând în calcul hotărârile judecătoreşti care le confirmau drepturile salariale majorate. Altfel spus, la 1 ianuarie 2010, ei ar fi trebuit să facă încadrările fără aplicarea prevederilor legii 221/2008 şi să aştepte plata drepturilor băneşti dispuse de instanţe eşalonat, începând din 2011, în trei tranşe anuale", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Ce spune Legea 221

Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la suta, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie. Legea a fost promulgată în octombrie de preşedintele Traian Basescu.
La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amână intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituţională, însă Guvernul a emis o nouă Ordonanţă - 151/2008 - prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranşe, din martie şi din septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanţă declarată neconstituţională.
La începutul lunii iunie 2009, Curtea Constituţională a scos în afara legii articolele din OUG 151/2008. Curtea Constituţională a admis două excepţii de neconstituţionalitate ridicate în mai multe procese dintre sindicate şi şcoli.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite