Project Citizen - implementat şi la o şcoală din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii dobândesc cunoştințe privind funcționarea sistemului democratic, dar și deprinderi de comunicare deosebit de utile.  16 elevi ai Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din Galaţi sunt implicaţi zilele acestea într-un proiect naţional intitulat “Civitas”.

Elaborat de către Florida Law Education și Center Civic Education din Statele Unite, dar implementat în România de Institutul Intercultural Timișoara, programul propune metode de predare și activități didactice moderne și are drept scop înţelegerea de către elevi a faptului că fiecare cetăţean trebuie să se implice activ în procesul de construire a politicilor publice, deciziile democratice presupunând consensul cetăţenilor și al autorităţilor.

Totodată, Programul “Civitas” se focalizează pe promovarea metodei de educație civică – “Project Citizen / Proiectul Cetățeanul”. Acest proiect reprezintă o metodă inovativă de predare a educaţiei civice, bazată pe studierea unei probleme a comunităţii locale ce presupune o politică publică, care este aleasă spre studiere de către elevi.

Cei care utilizează această metodă sunt puși în situaţia de a interacţiona cu instituții publice locale şi cu reprezentanţi ai acestora, cu funcționari publici, sau aleși locali, precum şi cu alte structuri publice şi ale societății civile din comunitatea lor, dobândind astfel, nu doar cunoștințe privind funcționarea sistemului democratic, ci și deprinderi de comunicare deosebit de utile, cu scopul de a deveni cetățeni activi si responsabili.

După primele zile de aplicare a proiectului, elevii scolii gimnaziale nr. 7 “Constantin Brancoveanu” constituiţi în echipa “Noi suntem Viitorul” au concluzionat că cel mai mare pericol pentru copilăria lor este reprezentat de existenta magazinelor de vise, magazinele care comercializează etnobotanice.

“Elevii au discutat cu părinţii, cadrele didactice, au stabilit întalniri cu reprezentantii locali , doctori , reprezentantii Centrului Antidrog si sectiei de Politie 2, au cerut parerea la 1540 elevi de la scolile din vecinatate afectate de aceleasi  magazine si concluziile lor au fost prezentate in cadrul sedintei Consiliului Local sub forma unui memoriu prin care echipa cerea ajutorul autoritatilor locale pentru a inchide aceste magazine”, spune coordonatorul proiectului, Monalissa Nica.

Elevii au prezentat ieri portofoliul în cadrul unei activități publice locale organizată la Biblioteca VA Urechia la care au participat şi numeroase personalităţi locale implicate în proiect. Pe plan național elevii sunt invitați în Parlament – într-una din comisiile de învațământ, pe 31 mai, alături de alte echipaje din București, Constanța şi Buzău.

„Aplicarea metodei Project Citizen de catre grupul de elevi «Noi suntem Viitorul» a demonstrat ca elevii sunt constienti de problemele cu care se confrunta comunitatea si in inocenta lor si cu sufletul lor mare care sa cuprinda intreaga lume , gasesc solutii practice , aplicabile , pe care noi adultii nu le vedem. Daca un echipaj de 16 copii a reusit prin actiunea lor sa inchida ,unele, magazine de vise , cum credeti ca ar fi lumea noastra daca toti elevii ar fi implicati intr-un astfel de program?”, a mai spus Monalissa Nica.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite