Lucrările la noua staţie de epurare a Galaţiului sunt blocate de o mânărie pusă la punct de mafia imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul în litigiu este în apropiere de noua staţie de epurare a Galaţiului. Foto: Cosmin Costache
Terenul în litigiu este în apropiere de noua staţie de epurare a Galaţiului. Foto: Cosmin Costache

Un teren de 7.000 de metri pătraţi pe sub care trece conductă ISPA a fost retrocedat în mod suspect de Prefectura Galaţi. Împroprietărirea s-a făcut în anul 2007, la trei ani de la demararea lucrărilor, sfidând faptul că 400 de metri pătraţi din cei 7.000 erau alocaţi proiectului.

Staţia de epurare a apelor uzate din Galaţi se află din nou în pericol de a nu fi finalizată la timp din cauza unui teren acordat cu dedicaţie unor persoane din Iveşti. Tranzacţia, efectuată în anul 2007 de Prefectura Galaţi, pune beţe în roate acum autorităţilor locale gălăţene.

Cei de la Apă-Canal spun că situaţia le produce numeroase probleme. „Din moment ce am primit toate aprobările atunci, în 2004, este clar că nu exista niciun proprietar la acea vreme. Proprietarul a apărut mai târziu. Dar aici este treaba Primăriei, nu a noastră. Noi am trimis scrisori către Primărie, am făcut toate demersurile necesare, dar totul este în mâna Primăriei. Noi lucrăm în continuare acolo. Când s-au pus bazele acestui proiect, nu s-a consemnat aşa ceva în acte”, ne-a declarat Niţă Podaru, director tehnic la Apă-Canal Galaţi. 

Proprietarii, reprezentaţi de Nistor Munteanu (un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri cu terenuri la malul Dunării), cer în schimbul celor 400 mp (suprafaţa de care are nevoie Primăria pentru conducta ISPA) să li se dea alţi 7.000 mp în municipiul Galaţi.

Şi reprezentanţii primăriei confirmă conflictul. „Este vorba despre o conductă de evacuare, care trece prin marginea unui teren privat, lângă Siret. Proprietarul acestuia a apărut în anul 2007, după ce s-a făcut studiul de fezabilitate pentru programul ISPA, în 2004”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Răzvan Cristea, cel care răspunde de desfăşurarea programul ISPA în Galaţi.

Acesta mai spune că totul pleacă de la faptul că Prefectura a împroprietărit acolo nişte persoane cu terenuri agricole.

„Nu ar trebui să fie problemă, dar ei sunt foarte pretenţioşi. Vor la schimb teren în oraş. În plus, vor să luăm tot terenul, nu doar 400 mp, cât ne trebuie, adică 7.000 mp. Pun o presiune destul de mare pe noi. Aşa este la noi: când se face o autostradă sau se construieşte ceva important, apar şi proprietarii de terenuri”, a mai spus Cristea.

Tăcere şi controverse

Între timp, surprinzător, Mircea Cristea şi-a schimbat atitudinea vizavi de caz şi  ne-a declarat că nu ne mai poate oferi nicio informaţie. „Vorbiţi cu primarul Nicolae”, a pasat el răspunderea.

„Eu nu mă mai ocup de negocierile cu reprezentantul proprietarilor. Primarul decide în ceea ce priveşte schimburile de terenuri. L-am văzut pe reprezentantul proprietarilor zilele trecute la primar. Nu ştiu ce discuţii au fost”, ne-a spus Cristea.

Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al primarului Galaţiului, ne-a spus că autorităţile nu au ajuns nici până la această dată la un acord cu reprezentantul proprietarilor. “Se caută soluţii şi în momentul în care vom ajunge la un rezultat, vă vom informa”, ne-a spus Nicoleta Manole.

Poveste cusută cu aţă albă

Deşi se ştia de existenţa proprietarilor încă din anul 2007, municipalitatea a demarat negocierile cu aceştia abia la începutul anului 2011, cu doar şase luni înainte de termenul de finalizare al staţiei de epurare. Autorităţile au refuzat să ne explice însă de ce reacţia lor a fost atât de întârziată.

Vom reveni cu amănunte despre acest subiect




Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite