Protestul profesorilor de la Grupul "Elena Doamna" din Galaţi: "Am spart paharul pentru că nu mai avem după ce bea apă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii spun că nu mai pot trăi cu 6-700 de lei pe lună. Foto: Bogdan Nistor
Profesorii spun că nu mai pot trăi cu 6-700 de lei pe lună. Foto: Bogdan Nistor

Dascălii au trimis copiii acasă, după ce le-au explicat că nu mai pot trăi cu salarii de 6-700 de lei. Mai mult, ei le-au transmis liceenilor să nu vină nici mâine la cursuri.

După ce au făcut primele două ore de curs de astăzi (de la 7.00 la 9.00), cei aproape 100 de profesori de la Grupul Şcolar "Elena Doamna" din Galaţi s-au adunat în cancelarie şi, la îndemnul celor doi lideri de sindicat, au hotărât încetarea oricărei activităţi didactice.

"Subfinanţarea învăţământului este principala noastră problemă. Noul statut al cadrelor didactice ne limitează drepturile şi ne cresc îndatoririle. Legile sunt negândite", spune Denisa Dorin, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar de la "Elena Doamna".

Nemulţumirea a explodat atunci când cei mai mulţi profesori din cancelaria de la "Elena Doamna" s-au plâns de salariile mici.

"Am şase ani de când lucrez în învăţământ şi am salariul de doar 700 de lei. Din cauza asta am renunţat la doctorat, nu-mi mai ajungeau banii", mărturiseşte cu lacrimi în ochi Violeta Struţă. Ca ea sunt alte 4-5 cadre didactice de la Grupul "Elena Doamna". Mai mult, unii profesori nici nu s-au mai înscris la susţinerea gradelor didactice pentru că nu rentează.

"Pentru 20 de lei în plus la salariu parcă nici nu mai merită", spune Nicuţa Ardeleanu Blaga, liderul Sindicatului "Educaţia" din liceu.

Profesorii sunt hotărâţi să meargă până la maxim cu acest protest. Nu este exclus ca ei să ajungă şi la greva generală.

Iată mai jos situaţia cu şcolile care au întrerupt activitatea în această dimineaţă:

- Şcolile 2, 3, 9, 15, 25, 31, 38, 29, 40, 43 - între 90 - 100% dintre profesori au întrerupt activitatea didactică;
- Liceele Auto, Dunărea, Elena Doamna, Emil Racoviţă, Traian, Pedagogic, Palatul Copiilor, între 90 - 100% dintre profesori au întrerupt activitatea didactică;
- Nu au întrerupt activitatea profesorii de la şcolile 7, 10, 33;
- Celelalte şcoli nenominalizate mai sus au procente care variază între 50 şi 75% de cadre didactice care au încetat activitatea.

În judeţ, nu au activităţi unităţile şcolare din: Pechea, Fârţăneşti, Suceveni, Cavadineşti, Şiviţa, Hanu Conachi, Costache Negri, Tudor Vladimireascu, Chiraftei, Şendreni, Vânători, Oancea (între 90 şi 100% dintre cadre didactice)

Există, de asemenea şcoli nominalizate mai sus care au întrerupt activitatea doar astăzi, dar există şi alte unităţi de învăţământ care vor întrerupe mâine activitatea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite