Galaţi: Profesorii universitari au libertate deplină să-şi programeze concediul fără plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei vor pot alege, în noiembrie, patru din cele şase zile în care cursurile au fost deja sistate din cauza gripei porcine

Vor, nu vor, profesorii din cadrul Universităţii Dunărea de Jos trebuie să respecte Legea 329/2009, şi să-şi ia patru zile de concediu fără plată în noiembrie şi tot atâtea, în decembrie. Dar, o vor face într-un mod democratic, adică atunci când doresc. Vorba unuia dintre prodecani:

Dacă tot este obligatoriu să ne spânzurăm, măcar să o facem când vrem noi!”. Dacă până-n decembrie mai au ceva timp de gândire, pentru noiembrie profesorii trebuie să se decidă repede. „Noi le-am recomandat să-şi aleagă  zile de concediu fără plată din cele şase în care Universitatea a fost închisă ca urmare a gripei porcine”, ne-a declarat rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Viorel Mânzu.

Dacă nu o vor face, angajaţii Universităţii pot alege patru zile din cele rămase până la sfârşitul lunii. Viorel Mânzu a precizat însă că va insista pe lângă profesori să nu afecteze procesul educaţional. „Un cadru didactic are 40 de ore pe săptămână. Dintre acestea, doar 11 se derulează în prezenţa studenţilor, la cursuri”, a mai spus rectorul universităţii gălăţene.

Totul, spre binele studentului

Profesorii au păreri împărţite, dar toate converg spre acelaşi deziderat – acela de a nu-i afecta pe studenţi. Lectorul doctor Florin Tudor, de la Facultatea de Drept spune că ar prefera să-şi aleagă cele patru zile dintre cele în care nu are ore.

“Într-un cuvânt, nu vreau să prejudiciez studentul. Ar fi şi varianta extragerii celor patru zile de concediu forţat din cele în care nu s-a învăţat. O să mă mai gândesc şi o să aleg cea mai bună variantă. Cert este că nu voi afecta în niciun fel activitatea studentului”, spune Florin Tudor. Şi decanul Facultăţii de Litere, Nicolae Ioana, este de acord că extragerea celor patru zile s-ar putea face din zilele în care Universitatea a fost închisă, dar este convins că acele ore nu se vor mai recupera niciodată.

“Profesorii care predau la catedra noastră au fost informaţi astăzi despre cele două posibilităţi şi fiecare are libertatea de a alege. Eu unul, nu aş extrage din zilele în care nu s-a învăţat. Aceea este o variantă mai slabă, întrucât orele rămân pierdute definitiv, iar studentul are de pierdut. Eu voi alege o variantă în care să nu afectez activitatea studenţilor”, susţine Nicolae Ioana.

Până se vor decide când îşi vor lua zilele de concediu fără plată, profesorii trebuie să reprogrameze orele pierdute în vacanţa forţată de săptămâna trecută.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite