Galaţi: Profesori cu venituri modeste locuiesc în vechile cămine şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Profesori cu venituri modeste locuiesc în vechile cămine şcolare
Galaţi: Profesori cu venituri modeste locuiesc în vechile cămine şcolare

Chiar dacă sunt nevoiţi să accepte condiiţi modeste de trai, ei au mulţumirea că plătesc chiria cu mult sub preţul pieţei

Tot mai mulţi gălăţeni sunt afectaţi de lipsa locuinţelor sociale. Printre aceştia se numără şi mai mulţi profesori cu venituri mai modeste, care sunt nevoiţi să locuiască în căminele şcolare.

Singurul lor avantaj este acela al chiriilor modice în schimbul cărora sunt nevoiţi să suporte lipsa confortului locativ. Unul dintre căminele de la Grupul Şcolar Gheorghe Asachi este plin de profesori.

Chiar dacă încăperile sunt mici, baia este comună şi doar cei mai descurcăreţi şi-au improvizat câte o mini-bucătărie într-un colţ al camerei, locatarii sunt mulţumiţi. Ei spun că iarna este cald şi bine, dar că au probleme cu apa caldă, care provine de la boilere electrice.

Directorul Liceului, Adrian Diacănu le-a dat zilele trecute o veste bună: centrala termică la care se lucrează este aproape gata, astfel că începând din această iarnă, cheltuielile de întreţinere vor scădea.

Dascăli căminişti, alături de şcoală

Am aflat de la serviciul Contabilitate al Grupului Şcolar că în căminele unităţii locuiesc 17 persoane care lucrează în învăţământ, de la profesori până la suplinitori şi personal nedidactic. Toti sunt trecuţi de vârsta la care ar mai putea spera la o locuinţă prin ANL. Oricum, chiar şi cei care încă nu au împlinit 35 de ani şi-au luat gândul de la ANL deoarece ştiu foarte bine cum se împart aceste locuinţe.

Tot de la Contabilitate, am mai aflat, cu surprindere, că în ultimii cinci ani, doar şase profesori care locuiau în cămin s-au mutat la ANL. Cei 17 chiriaşi plătesc lunar 100 de lei.  La această sumă se mai adaugă încă 100 de lei pe timp de vară şi 200 iarna, reprezentând cheltuieli de întreţinere.

O profesoară de la Colegiul Cuza, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, locuieşte în cămin de şase ani şi spune că, doar pentru o baie în înteriorul locuinţei, n-ar plăti 120 de euro pe lună în plus faţă de cât plăteşte acum pentru camera din cămin.

Situaţie similară şi la Liceul Auto!

În căminul Colegiului Tehnic Traian Vuia (Auto) locuiesc peste 20 de familii de profesori sau personal care lucrează în învăţământ. Unele dintre acestea au chiar copii de peste 18 ani. Din fericire, ei au la dispoziţie câte două camere, baie şi bucătărie. Şi preţul este mai mic, doar 40 de lei pe lună, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite