Producţia de grâu pentru 2012 ar putea fi compromisă de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că anul acesta rezultatele campaniei de cultivare au fost unele excelente, în jur de şapte milioane de tone, anul viitor se anunţă unul dezastruos. Seceta din această perioadă va afecta grav producţia de grâu.

Cu toate că anul 2011 a fost unul din punct de vedere agricol, toamna secetoasă cu care ne confruntăm poate compromite culturile din 2012. Reprezentanţii agricultorilor din Galaţi se tem că producţia de grâu pentru anul viitor este deja grav afectată.

“Putem vorbi de o producţie bună dacă vom aplica irigaţii. Dacă nu vom aplica irigaţii, nu vom avea grâu. Dezastrul care există acum în agricultură, seceta hidrologică excesivă, ne face să credem că nu se poate cultiva grâu în acest an”, spune Petre Grigore, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).
 
Situaţia este mult mai gravă decât pare la prima vedere. “Nu este vorba despre o amânare a lucrărilor ci de imposibilitatea de a le efectua. Singura şansă ar fi să plouă mult zilele astea, iar în următoarele două luni să fie căldură peste 20-25 de grade. Nu se preconizează, cel puţin în zona noastră, o cantitate suficientă de apă care să ne permită să semănăm grâu şi să avem o producţie satisfăcătoare vara viitoare. Trebuie să găsim soluţii: ori cultivăm grâu de primăvară, ori cultivăm alte plante. Dar în condiţiile de anul ăsta nu se poate cultiva mai nimic”, a mai spus Petre Grigore.

Conform datelor Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Galaţi, 83,6% din suprafeţele agricole cultivate în această primăvară  au fost afectate de secetă, gradul de compromitere a recoltelor fiind de peste 50% în aproape jumătate din suprafaţa totală cultivată, în timp ce o treime din totalul cultivat a fost afectată de secetă în proporţie de sub 50%.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite