EXCLUSIV Procurorii acuză angajaţii Penitenciarului Galaţi că au încercat să influenţeze martorii în cazul uciderii unui deţinut de către gardieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi angajaţi ai Penitenciarului sunt duşi la arestare
Cei doi angajaţi ai Penitenciarului sunt duşi la arestare

Parchetul a cerut mutarea în arestul Poliţiei a foştilor colegi de celulă ai deţinutului Constantin Sandu, ucis în bătaie de gardieni. Se pare că mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului ar fi încercat să influenţeze martorii şi că au determinat schimbări în declaraţiile acestora.

Ancheta penală privind moartea în Penitenciarul Galaţi, în data de 4 iunie 2010, a deţinutului Constantin Sandu (care a decedat după ce a fost bătut cu sălbăticie de gardieni) devine din ce în ce mai complicată.

Procurorii au suspiciuni că unii angajaţi ai Penitenciarului Galaţi au încercat să influenţeze deţinuţii-martori în cazul agresiunii care au dus la moartea deţinutului de 43 de ani.

Se tem pentru viaţa lor

Procurorul de caz Virgil Luparu a dispus mutarea din Penitenciarul Galaţi a foştilor colegi de cameră ai lui Constantin Sandu după ce aceştia l-au informat că mai mulţi angajaţi ai unităţii de detenţie au vorbit cu ei despre moartea deţinutului.

Contactat de „Adevărul de Seară Galaţi", purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi ne-a confirmat acest aspect. „La cererea procurorului de caz, deţinuţii au fost transferaţi în arestul IPJ Galaţi pentru a nu fi influenţaţi", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă.

Iniţial, totul a pornit ca o anchetă internă a Penitenciarului Galaţi, ce viza securitatea deţinuţilor care vor depune mărturie în dosarul lui Constantin Sandu.

Până la urmă, însă, s-a ajuns ca martorii să fie chestionaţi despre diverse aspecte ce ţineau de moartea colegului lor de celulă.

Interesant este că joi, 28 octombrie, cei doi gardieni reţinuţi au cerut eliberarea din arest pe motiv că martorii şi-ar fi schimbat declaraţiile, deşi acest lucru nu fusese consemnat nicăieri în dosarul cauzei.

Procurorul de caz a fost nevoit să reaudieze toţi deţinuţii-martori, în urma suspiciunilor că, de fapt, se fac presiuni pe martori, iar ulterior a cerut şi a obţinut mutarea martorilor în arestul IPJ.

În cele din urmă, Curtea de Apel Galaţi a respins cererile gardienilor de a fi judecaţi în libertate.

Vă reamintim că agentul şef principal Bucur Codreanu şi agentul principal Nicu Chiriac au fost arestaţi de Tribunalul Galaţi, fiind consideraţi principalii responsabili de moartea deţinutului Sandu, iar faţă de inspectorul principal care îi superviza pe cei doi, s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Cei doi gardieni arestaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă, iar şeful lor de complicitate la comiterea faptelor şi de fals intelectual.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite