Proces record la Galaţi.De mai bine de şase ani, judecătorii se chinuie să soluţioneze un banal furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ghimpu s-a declarat nevinovat pe parcursul procesului Foto Adevărul
Constantin Ghimpu s-a declarat nevinovat pe parcursul procesului Foto Adevărul

Cazul în care este implicat fostul şef al pazei combinatului siderurgic Galaţi, Constantin Ghimpu pare sortit veşnicei judecăţi. Unul dintre inculpaţii din acest dosar, Daniel Bejan, a fost arestat recent aşa că procesul îşi va doborâ propriul record de durată.

Poliţiştii au operat primele arestări în cazul Ghimpu, în august 2004, când dosarul a a ajuns în atenţia opiniei publice după arestarea fostului şef al pazei combinatului, pentru furt calificat.

Cei nouă inculpaţi au fost acuzaţi că s-au înţeles pentru a fura două rulouri de tablă din incinta combinatului siderurgic, în valoare de 80.000 de lei.

Procesul iese din comun prin faptul că, după şase ani de la iniţierea lui, este departe de a fi încheiat de către instanţele gălăţene.

Dosarul controverselor

Încă din primul an de judecată, procesul a fost marcat de numeroase controverse, care nu au fost lămurite nici până astăzi.

Cazul „Ghimpu" este cel mai longeviv proces aflat pe rolul instanţelor din România, având ca obiect un furt calificat. Procesul a intrat deja în al şaptea an de judecată şi s-ar putea prelungi pentru încă foarte multă vreme.

"Nu îmi pot explica de ce a durat atâta finalizarea acestui proces, dar vă pot spune că poate sta pe rolul instanţelor până la 15 ani fără să se prescrie fapta. Legea spune că termenul de prescripţie intervine după 10 ani la furt calificat, la care se adaugă alţi cinci ani dacă s-a întrerupt prescripţia", ne-a declarat Radu Lupaşcu, avocatul lui Constantin Ghimpu.

Au trecut patru ani până când Judecătoria Galaţi a pronunţat o hotârăre în acest caz, iar de doi ani, dosarul se află pe masa judecătorilor de la Tribunal.

Procesul are numeroase bizarerii, pornind de la faptul că nu s-a putut justifica legal menţinerea lui Ghimpu în arest pentru 10 zile şi până la inexistenţa corpului delict, rulourile de tablă dispărând fără urmă.

Încă un arestat

Ultima persoană care a ajuns pe lista arestaţilor este Daniel Bejan, poreclit "Fiat", considerat un personaj cheie pentru elucidarea cazului. Procesul a fost deja amânat cu încă o lună pentru ca Bejan să studieze acuzaţiile, dar pentru instanţe încă o amânare nu constituie o problemă. Dimpotrivă !

„Nu există o perioadă legală în care să fie soluţionată o anumită cauză. Însă, conform jurisprudenţei CEDO, oricare cauză trebuie soluţionată într-un termen rezonabil. Termenul rezonabil este apreciat de la o cauză la alta, în funcţie de complexitatea acesteia", ne-a declarat vicepreşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Florin Meleacă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite