Primul liceu vândut la pachet cu o fabrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul Metalurgic, cu o valoare de piaţă estimată la 27 de milioane de euro, a fost făcut cadou omului de afaceri indian Lakshmi Mittal, la privatizarea combinatului siderurgic SIDEX. Transferul clădirilor şi terenului unităţii de învăţământ s-a realizat printr-un contract de privatizare care încă nu a fost desecretizat. Autorităţile locale nu reuşesc să descâlcească misterul.

Ancheta reporterilor de la ziarul „Adevărul de Seară" în legătură cu un accident petrecut în curtea Liceului Metalurgic din Galaţi (o femeie a intrat în comă după ce a fost lovită de o bucată de zid desprinsă de pe faţada unei clădiri) a scos la iveală o situaţie incredibilă. Nici Primăria Galaţi şi nici Inspectoratul Şcolar Judeţean nu deţin acte de proprietate asupra terenului şi clădirilor liceului. După mai multe investigaţii, s-a descoperit că, de fapt, liceul (cu denumirea completă Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu") fusese cedat în anul 2001 omului de afaceri indian Lakshmi Mittal, la pachet cu SIDEX, combinatul siderurgic de la Galaţi.

Miza: 27 milioane de euro

Este pentru prima dată când proprietăţile unei unităţi şcolare din România sunt cedate unui investitor laolaltă cu o fabrică privatizată. Nicio altă privatizare din Galaţi nu s-a bucurat de atâta „generozitate" din partea vânzătorului. Şi şantierul naval a fost vândut olandezilor de la „Damen", dar fără activele Grupului Şcolar de Construcţii Navale (Liceul „Traian"), la fel şi Galmopan, care nu a preluat Liceul de Industrie Alimentară „Elena Doamna". Toate aceste unităţi de învăţământ, ca şi Liceul Metalurgic, pregăteau muncitori pentru fabricile pe lângă care erau arondate.

Ţinta acestei operaţiuni este o suprafaţă de teren de 59.000 de metri pătraţi şi 12 clădiri (liceul propriu-zis, 6 cămine, 3 ateliere, o cantină cu 400 de locuri şi o sală de sport) cu o suprafaţă totală construită de peste 30.000 de metri pătraţi. Liceul se află în mijlocul unui cartier cu acces la un mare bulevard şi la două străzi importante şi are toate dotările: apă, curent, canalizare, gaze şi centrală termică proprie. Un metru pătrat de teren se vinde în zonă cu aproximativ 200 de euro, astfel că doar valoarea terenului se ridică la circa 12 milioane de euro.

Cât priveşte valoarea clădirilor, niciuna dintre părţi nu a putut să ne comunice o valoare certă. De fapt, nimeni nu a intabulat proprietatea la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru că nu există acte de proprietate. Singurul act care poate fi invocat este contractul de privatizare a combinatului siderurgic din Galaţi, însă acesta e secret, potrivit unei clauze încheiate între statul român şi indianul Mittal.

Totuşi, expertul imobiliar Marius Podoleanu, din Galaţi, a estimat valoarea clădirilor complexului la peste 15 milioane de euro. „Numai cantina face pe puţin 2,4-2,5 milioane de euro. Un cămin cu cinci niveluri şi 80 de camere nu poate face mai puţin de un milion de euro. Sala de sport e undeva la 1,2-1,3 milioane, atelierele sunt şi ele pe undeva pe la un milion bucata, iar corpul principal al liceului nu poate fi mai ieftin de 3 milioane de euro. Ies 15-16 milioane", explică Podoleanu. Din 2001 încoace, ArcelorMittal nu şi-a manifestat în niciun fel intenţia de a intra în posesia bunurilor. În tot acest timp, imobilele au figurat în evidenţele contabile ale Liceului Metalurgic. Cu alte cuvinte, impozitele au fost plătite de liceu. Mai mult, pe baza unei hotărâri din 2002 a Consiliul Local (CL), a fost realizat un protocol de predare-primire a clădirilor Liceului Metalurgic de la CL la Inspectoratul Şcolar, care nu a avut însă la bază un proces-verbal în care să se facă referire la statutul juridic al clădirilor predate.

Actuala conducere a ArcelorMittal refuză în continuare să comenteze situaţia, iar primarul Galaţiului a anunţat că va merge în zilele următoare la Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a clarifica situaţia: „Nu putem să pierdem acest liceu. Instituţiile de învăţământ nu pot ajunge proprietatea cuiva, ele sunt publice", spune Dumitru Nicolae. Liceul este cel mai mare din Galaţi ca suprafaţă şi ca număr de elevi. „La Metalurgic învaţă acum 1.500 de elevi, dar înainte de 1989 erau şi 5.000", confirmă Doru Resmeriţă, inspectorul general şcolar de la Galaţi.

Privatizare interzisă

Operaţiunea de transfer a activelor unei şcoli către o entitate privată este ilegală. „Conform Legii nr 213 din 1998, privind regimul juridic al domeniului public, un astfel de transfer este specific interzis", explică avocatul Iulian Păun. Pentru că legislaţia interzicea înstrăinarea patrimoniului şcolar la momentul privatizării combinatului gălăţean, s-a încercat predarea către Consiliul Local a imobilelor în care îşi desfăşura activitatea Liceul Metalurgic. Cel puţin asta ştie conducerea liceului. Procedura a fost blocată, însă, din cauze necunoscute, iar procesul-verbal de predare nu a mai fost întocmit.

Şi apa gălăţenilor depinde de indianul Mittal

Investitorul indian Lakshmi Mittal a primit „la pachet" cu combinatul nu doar Liceul Metalurgic, ci şi „Priza Dunării", staţia de captare şi pompare a apei brute care este epurată şi transformată în apă potabilă. Societatea Apă-Canal, care furnizează apa potabilă în oraşul Galaţi, a cumpărat în ultimii zece ani apa brută de la ArcelorMittal, la un preţ de  patru ori mai mare decât dacă ar fi luat-o de la Apele Române, respectiv cu 40 de lei mia de metri cubi, faţă de 11 lei.

"Nu putem să pierdem acest liceu. Instituţiile de învăţământ nu pot ajunge proprietatea cuiva, ele sunt publice."
Dumitru Nicolae primarul municipiului Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite