Primele de sărbători se dau şi anul acesta la „privat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navaliştii iau 25% în plus la salariul din decembrie. Foto: Bogdan Dimofte
Navaliştii iau 25% în plus la salariul din decembrie. Foto: Bogdan Dimofte

Angajaţii care lucrează la privat vor avea prime de Crăciun, chiar dacă se aşteptau ca aceste „atenţii” să devină o amintire. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre salariaţii de la stat, pentru care sacul lui Moş Crăciun va fi mai gol ca oricând.

Prime de 25% din salariu

Cei mai câştigaţi sunt navaliştii, care vor primi de la patronul olandez un bonus egal cu un sfert din salariu.

„Celor 1.500 de angajaţi ai Şantierului Naval li se va da 25% din salariul încasat în ultima lună. Aşa au luat în fiecare an”, ne-a declarat Gheorghe Valentin, liderul sindicatului din Damen.

Cu sacul plin de surprize va ajunge Moş Crăciun şi la angajaţii de la Menarom PEC. „Vom avea ce pune pe masă de sărbători. Fiecare din cei 230 de muncitori va primi un bonus de 200 de lei”, spune Viorel Ariton, liderul sindicatului din Menarom.

Sărbători mai sărace vor avea angajaţii din metalurgia gălăţeană. „Cei  9.275 de siderurgişti din ArcelorMittal vor primi câte o primă de 120 de lei, aşa cum figurează în Contractul Colectiv de Muncă”, ne-a declarat Gheorghe Bezman, preşedinte FSS Metarom.

Semne de întrebare cu privire la acordarea unor prime de Crăciun sunt la AFDJ Galaţi, deşi în Contractul Colectiv de Muncă figurează recompense salariale în valoare de 600 de lei.

„Conducerea vrea ca banii de prime să fie folosiţi pentru salariile compensatorii. 145 de oameni vor fi trimişi în şomaj pe 23 decembrie. Noi am făcut deja o adresă şi îi vom da în judecată dacă nu vor respecta contractul”, susţine Ştefan Frunză, liderul Sindicatului „Farul”.

Pentru angajaţii acestei instituţii ar fi o premieră să nu primească niciun leu în plus pentru Crăciun, ei beneficiind de prime consistente în fiecare an.

În schimb, sindicatul „Solidaritatea” din cadrul ArcelorMittal Galaţi le va acorda membrilor săi un tichet în valoare de 20 de lei, precum şi un card de reducere la diferite magazine, cu un discount cuprins între 5 şi 20% la produsele cumpărate.

„Acest cadou se va acorda tuturor membrilor care au avut această calitate la data de 30 noiembrie, dovedită cu fişa de salariu, existentă pentru luna respectivă”, apune Gheorghe Tiber.

Şi-au luat gândul de la prime 

Sărbătorile vor fi mai sărace în acest an pentru miile de angajaţi din sistemul public, care nu vor mai fi recompensaţi cu tradiţionalele prime. Salariaţii sunt nevoiţi să se bucure că mai au unde lucra.

Conform lui Marcel Gurzu, liderul Sidicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Primăriei Galaţi, salariaţii instituţiei nu vor primi prime în acest an.

Nici angajaţii afiliaţi Cartel Alfa nu vor fi mai norocoşi. „La noi veştile sunt proaste. Criza ne-a afectat foarte mult”, spune Romeo Gârneaţă. 
Legislaţia nu prevede prime nici pentru finanţişti. Cât despre al treisprezecelea salariu, acesta este de asemenea exclus.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite