Primăria a încasat 302.000 lei din “taxa de câine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, municipalitatea a încasat de la gălăţeni suma de 302.000 lei din noua taxă de ecarisaj, aşa zisa taxă de câine. Primarul Dumitru Nicolae susţine că banii vor fi folosiţi pentru înfiinţarea de cabinete veterinare pentru sterilizarea câinilor fără stăpân şi construirea unui nou padoc.

”Până acum, toată cheltuiala era suportată numai de Primărie şi nu suntem primii care am făcut treaba asta în ţară. O taxă asemănătoare se mai percepe şi la Vâlcea. La padocuri acum sunt 600 de locuri şi toate sunt ocupate. Înfiinţarea de cabinete veterinare înseamnă să găsim spaţiu unde să lucreze pentru că altfel nu ne descurcăm. Vom angaja doi medici veterinari care să se ocupe cu sterilizarea”, a spus Nicolae. 

Primarul susţine că deşi s-a colaborat până acum cu unele cabinete veterinare particulare, numărul de câini sterilizaţi nu a fost prea mare. ”Am mii de câini care trebuie sterilizaţi, dar la un cabinet se pot steriliza o sută pentru că acolo se duc şi proprietarii de câini”, a mai spus Nicolae.

Taxă pe câine , obligatorie pentru toţi

Începând de anul acesta, toţi gălăţenii, indiferent dacă au sau nu câini în proprietate, trebuie să plătească o taxă pentru servicii de ecarisaj. Mai pe scurt, taxa de câine. Astfel, persoanele fizice vor plăti 2,5 lei pe an, iar firmele cîte 50 de lei.

7.500 de câini comunitari, adunaţi în 2009

Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest, societea din cadrul Primăriei care are în sarcină rezolvarea problemei câinilor comunitari, ne-a declarat că, doar anul trecut, de pe străzile Galaţiului au fost adunaţi 7.500 de maidanezi, mulţi dintre ei agresivi.

„Primăria are două padocuri, cu o capacitate totală de circa 1.000 de câini, însă eu am în grijă doar unul. De celălalt, se ocupă nişte ONG-uri din domeniul protecţiei animalelor. Circuitul este simplu. Noi respectăm legea. Vedem câinii, îi prindem şi îi cazăm la padoc. Le oferim îngrijire şi hrană timp de o săptămână, după care, dacă nimeni nu îi va adopta, îi eutanasiem", a afirmat Ionescu.

Anul trecut, pentru îngrijirea celor 7.500 de câini comunitari, Primăria a cheltuit 4,5 milioane de lei. “Întreţinerea unui câine costă 1,7 lei. Mâncarea este de la supermarketuri şi constă în resturi sau alimente expirate", a precizat directorul Ecosal.

Deşi autorităţile locale susţin că anual sunt adunaţi mii de câini comunitari de pe străzile oraşului, haitele de maidanezi continuă să bântuie de parcă numărul lor ar fi infinit.






Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite