Bani irosiţi.Primăria Galaţi plăteşte 230.000 de euro pentru paza unor clădiri-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru asigurarea serviciilor de pază pentru obiectivele Primăriei Galaţi şi a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea, municipalitatea plăteşte 963.067 lei. Contractele au fost câştigate de firmele Romold SRL şi SC Alfaro Security SRL în urma unei licitaţii desfăşurate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Conform SEAP, pentru "asigurarea serviciilor de pază a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea", municipalitatea plăteşte 47.600 lei. Contractul a fost câştigat de firma Romold SRL. Licitaţia a fost deschisă, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

Cel de-al doilea contract se referă la "asigurarea serviciilor de pază pentru obiectivele Primariei municipiului Galaţi" şi a fost atribuit firmei SC Alfaro Security SRL. Contractul are o valoare de 915.467 lei.

Bani pentru paza unei ruine

Vezi aici cum arată vila de la Căciulata

Din 2003 şi până în prezent, Primăria Galaţi a cheltuit sute de miliarde de lei vechi pentru paza vilei Căciulata. Imobilul cu pricina aparţine municipalităţii, dar zace nefolosit şi consumă inutil banii plătiţi de gălăţeni ca impozite şi taxe.

Botezată cândva „Bucegi", vila a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii '30 în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în 1993.

Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Ea a fost vandalizată timp de 11 ani, adică până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei prin Legea 10/2001.

image

La ora actuală, vila de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o continuă stare de degradare, iar la ultimul etaj apa intră prin zonele în care acoperişul este spart. Totul trebuie refăcut: pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice.

Primarul Dumitru Nicolae declară că vina nu-i aparţine şi arată cu degetul spre Guvern: „Legislaţia e de vină. Noi am vrut să băgăm vila pe segmentul social şi să o amenajăm pentru tratament, însă a apărut o hotărâre care interzice acest fel de investiţii. E adevărat că imobilul nu a mai fost reparat de 50 de ani, dar nu vă faceţi griji, că o vom renova”.

Întrebat de ce municipalitatea risipeşte sute de milioane pentru paza unei clădiri părăsite, primarul Nicolae a răspuns: „Altă soluţie nu avem. Dacă renunţăm la gardieni, ne vom trezi că nişte indivizi tuciurii la faţă ne fură până şi pereţii”.

Pe lângă serviciile de pază, gălăţenii mai plătesc impozitul pentru vilă la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite